Afke van Rijn nieuwe directeur Media en Creatieve Industrie bij ministerie van OCW
24-11-2016
Per 13 december wordt Afke van Rijn de nieuwe directeur Media & Creatieve Industrie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).  Zij wordt daarmee de opvolger van Hermineke van Bockxmeer, die in september vertrok bij OCW.
Afke van Rijn is sinds 2011 directeur Samenleving & Integratie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor werkte ze als directeur Veiligheid en Bestuur bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Eerder bekleedde zij bij het ministerie van Economische Zaken onder meer de functie van plaatsvervangend directeur Telecommarkt, zo meldt de Algemene Bestuursdienst. Afke van Rijn studeerde Technische informatica aan de Technische Universiteit Delft en rondde in 1991 haar promotieonderzoek ‘Natuurlijke taalverwerking' af.

Van Rijn wordt in haar functie als directeur Media & Creatieve Industrie (voorheen Media, Letteren en Bibliotheken) binnen het directoraat Cultuur & Media verantwoordelijk voor het beleid met betrekking tot de volgende disciplines: media (omroep, pers, journalistiek, mediawijsheid), audiovisuele industrie, film, architectuur, vormgeving, e-cultuur, archieven, bibliotheken en letteren.

Van Rijn volgt Hermineke van Bockxmeer op, die in september vertrok als directeur Media & Creatieve Industrie om aan de slag te gaan als directeur Sport en Cultuur bij de gemeente Rotterdam.

Theo Bijvoet keert medio december weer terug naar het ministerie van OCW, naar de afdeling Informatie- en bibliotheekbeleid binnen de directie Media & Creatieve Industrie. Bijvoet is per april 2015 in dienst van de Koninklijke Bibliotheek als medewerker Stafafdeling Bibliotheekstelsel, in welke hoedanigheid hij met name belast is met het opstellen van het eerste landelijke collectieplan. Bijvoet vertrok eind 2013 als hoofd van de afdeling Letteren en Bibliotheken binnen de Directie Media, Letteren en Bibliotheken van het ministerie van OCW. De afdeling Letteren en Bibliotheken werd met ingang van januari 2014 opgeheven, waarbij de dossiers van de afdeling werden ondergebracht bij een grotere eenheid: de sector 'Informatie en Bibliotheken'.
Het is nog onduidelijk voor welke taken Bijvoet binnen de afdeling Informatie- en bibliotheekbeleid verantwoordelijk wordt.