HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe toekomst voor bibliotheek Muziekcentrum van de Omroep
07-12-2016
De omvangrijke muziekbibliotheek van de publieke omroep, die sinds 2013 vanwege ingrijpende bezuinigingen niet meer toegankelijk was, heeft dankzij een substantiële subsidie een nieuwe toekomst gekregen. De collectie zal worden gedigitaliseerd en wordt vanaf 2020 weer toegankelijk voor iedereen. 
De bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep was sinds augustus 2013 vanwege bezuinigingen gesloten. De toekomst van de muziekbibliotheek, die sinds die tijd slechts zeer beperkt toegankelijk was, leek lange tijd onzeker. Dankzij een eenmalige subsidie van 1,2 miljoen euro van het ministerie van OCW is het nu echter mogelijk de bibliotheek vanaf 2020 weer open te stellen. In aanvulling daarop trekt de gemeente Hilversum een ton per jaar structureel uit en stelt ze menskracht beschikbaar. ‘Met het mede door de gemeente Hilversum gemaakte plan en de financiële toezegging van het Ministerie van OCW is het nu mogelijk om deze grootse muziekbibliotheek te catalogiseren, ontdubbelen, te selecteren en digitaliseren. Deze nationaal en internationaal erkende muzikale schatkamer zal dan in 2020 voor iedereen digitaal toegankelijk zijn. Amateurmusici, jong toptalent en volleerde meesters, maar ook ons eigen Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor kunnen in de collectie iets van hun gading vinden. Met de ten behoeve van radio- en televisieprogramma’s gecomponeerde muziek, heeft de collectie tevens grote omroephistorische waarde,’ aldus Roland Kieft, directeur van de Stichting Omroep Muziek (SOM), waaronder het Muziekcentrum van de Omroep ressorteert. (Beluister ook het interview met Roland Kieft op Radio 4 - vanaf ca 1:10:00)

‘De Stichting Omroep Muziek heeft in samenwerking met de gemeente Hilversum een plan voorbereid voor een nieuw toekomstperspectief van de muziekbibliotheek. Dankzij de toekenning van een substantieel subsidiebedrag van het Ministerie van OCW kan de Stichting Omroep Muziek in samenwerking met partners de muziekbibliotheek medio 2020 ontsluiten,’ zo wordt gemeld in een persbericht van de SOM.

De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger toont zich verheugd met de redding van de muziekbibliotheek. ‘Er is letterlijk sprake van redding, want er zijn zelfs plannen geweest om het archief deels te vernietigen,’ aldus Jaeger in de Telegraaf.

Over drie jaar moet een aanzienlijk deel van de collectie dankzij de rijkssubsidie gedigitaliseerd zijn. De digitale selectie die dan gereed is, zal gericht zijn op gebruik. Het is de bedoeling dat tegen die tijd onder andere samengewerkt gaat worden met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt om een opname daar te beluisteren met de gedigitaliseerde originele partituur erbij.
Een klein deel van het archief werd reeds gedigitaliseerd en is al toegankelijk via muziekschatten.nl. Het gaat om 5000 stukken, die inmiddels 120.000 keer werden gedownload.

De collectie van het Muziekcentrum van de Omroep geldt als een van de omvangrijkste van Europa. Het gaat om zo'n 800.000 titels, waarvan de helft uitsluitend in Nederland is te vinden: van lichte blaas- tot salonmuziek, en van hoorspelen tot experimenteel klassiek, originele bladmuziek van Toon Hermans en Harry Bannink, moderne componisten als Hanns Eisler en Louis Andriessen maar ook originele arrangementen van The Ramblers of het VARA Dansorkest. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie