HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Openbaarheidsdag: duizenden overheidsdocumenten komen beschikbaar
03-01-2017
Vandaag komen in het kader van Openbaarheidsdag via het Nationaal Archief duizenden vertrouwelijke en geheime documenten beschikbaar die, vaak om privacyredenen, 25, 50 of 75 jaar vertrouwelijk dienden te blijven. 
Sinds 2010 publiceert het Nationaal Archief in het kader van Openbaarheidsdag iedere eerste dinsdag van het jaar een lijst (pdf) met duizenden documenten die vanaf die dag voor het eerst voor iedereen zonder beperking in te zien zijn. Ministeries dragen na twintig jaar hun archieven over aan het Nationaal Archief. De meeste archieven zijn direct door iedereen in te zien en te gebruiken. Conform bepalingen in de Archiefwet uit 1995 blijft een klein deel van de documenten echter nog voor 25, 50 of 75 jaar geheim. Dit gebeurt om de privacy van nog levende personen of het landsbelang te beschermen. Van duizenden documenten die onder die bepaling vallen vervalt de vooraf gestelde termijn op de eerste januari na het verstrijken ervan. Dit gegeven wordt sinds 2010 .door het Nationaal Archief elk jaar onder de noemer 'Openbaarheidsdag' onder de aandacht gebracht.

'Iets bewaren heeft alleen maar zin als het kan worden gelezen en gebruikt. De functie van archieven is dat burgers informatie van de overheid kunnen inzien. Dat is lang niet overal in de wereld zo. Om de toegankelijkheid te markeren, organiseren we sinds 2010 'Openbaarheidsdag",' aldus algemeen rijksarchivaris Marens Engelhard.in de Volkskrant.

Dit jaar gaf het Nationaal Archief onder meer dossiers vrij van oud-Spanjestrijders van het archief van het ministerie van Justitie uit de jaren 1937-1938 en kwamen stukken beschikbaar over het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966, over de Nacht van Schmelzer en over de Bijlmerramp. Verder gaat het bijvoorbeeld ook om de notulen van de ministerraad uit 1991 en 1992, waarin gesproken werd over het Verdrag van Maastricht, dat op 7 februari 1992 van kracht werd..

Het Parool besteedt vandaag onder andere aandacht aan de documenten over de Bijlmerramp.

Voor de volledige inventarislijst, zie hier (pdf)

Verschillende lokale en regionale archieven sluiten met speciale activiteiten of publiciteit aan bij de Openbaarheidsdag, waaronder bijvoorbeeld Tresoar Friesland en het Regionaal Archief Tilburg. Het Stadsarchief Rotterdam en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) hebben zelfs een Openbaarheidsmaand.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie