HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Karmac geopend in Lopik
04-01-2017
Op 2 januari heeft de nieuwe bibliotheekvestiging van Karmac in dorpshuis De Schouw in Lopik haar deuren geopend. De bibliotheek kwam er na het besluit van de gemeente Lopik afgelopen zomer om de samenwerking met Bibliotheek Lek & IJssel eind vorig jaar te beëindigen en in zee te gaan met Karmac Bibliotheek Services. Het besluit werd mede ingegeven door een bezuiniging van 100.000 euro. 
De gemeente Lopik besloot met het Beleidskader Bibliotheek 2015- 2018 (pdf) tot een bezuiniging van een ton op de bibliotheek, van 178.000 euro naar 78.000 euro. Na een procedure waarbij zowel Bibliotheek Lek & IJssel als de commerciële aanbieder Karmac Bibliotheek Services betrokken werd, besloot het Lopikse college in april 2016 te kiezen voor het bod van Karmac, daarin op 31 mei gevolgd door de gemeenteraad.

De bibliotheekvestiging van Karmac is op 2 januari opengegaan in dorpshuis De Schouw in Lopik. De  bibliotheek is 68,5 uur per week geopend, zo stelt Karmac in een persbericht. De bibliotheek wordt door de gemeente Lopik op haar website omschreven als ‘een aantrekkelijke huiskamer met 8500 boeken, tijdschriften en kranten’ en een plek waar mensen elkaar ontmoeten. ‘Met de nieuwe bibliotheek krijgen de inwoners een moderne bibliotheek met een ruime boekencollectie, tijdschriften en kranten. Deze collectie is zorgvuldig samengesteld uit de achtergrondcollectie van Karmac en wordt in de loop der tijd aangepast aan de lokale behoefte. Via de website www.karmacbibliotheek.nl kunnen de boeken worden gereserveerd uit de gehele collectie van Karmac Bibliotheek, die inmiddels ruim 120.000 boeken omvat. Boeken die niet in de standaardcollectie zijn opgenomen kunnen door leden worden aangevraagd. (...) De bibliotheek hanteert dezelfde openingstijden als het dorpshuis. Het grootste deel van de tijd is de bibliotheek onbemenst open en een deel van de tijd wordt zij gerund door gastvrouwen en gastheren (vrijwilligers) en professionals. De bibliotheek gaat samen met de lokale (vrijwillige) maatschappelijke organisaties minimaal vijf keer per jaar activiteiten organiseren voor volwassenen, zoals cursussen, lezingen van schrijvers, tentoonstellingen en presentaties. Daarnaast bieden ze activiteiten aan voor kinderen, zoals BoekStart, de Nationale Voorleeswedstrijd, De VoorleesExpert (voorlezen bij de mensen thuis), Karmac Leesrace (wie leest zo veel mogelijk boeken), scholenbezoek en themaweken (Kinderboekenweek, maand van het spannende boek en Sinterklaas),’ aldus het persbericht van de gemeente.

De Lopikse bibliotheek was voorheen gevestigd aan de Anna van Burenstraat; verhuizing naar dorpshuis De Schouw was een wens van de gemeente. De officiële opening vindt overigens in maart plaats. De vestiging in de kern Benschop blijft in basisschool Sint Victor. Het filiaal in de Benschopse school gaat op 9 januari na een herinrichting open en is 38,5 uur per week geopend.

Op 19 december werden er overigens nog vrijwilligers gezocht voor de vestigingen van Karmac in Lopik. Tijdens de raadsvergadering van 31 mei 2016, waarin de raad akkoord ging met Karmac als aanbieder, was de positie van de vrijwilligers nog een belangrijk punt van discussie gebleken, mede omdat de vrijwilligers van de toenmalige vestiging van Bibliotheek Lek & IJssel hadden aangegeven - onder andere tijdens een commissievergadering op 17 mei - niet voor een commercieel bedrijf te willen gaan werken. (Zie ook het bericht dat op 17 mei 2016 verscheen in het Utrechts Nieuwsblad (AD) onder de titel 'Vrijwilligers willen niet in zee met commerciële bieb-beheerder')


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie