HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Assen samen met theater/bioscoop De Nieuwe Kolk verder onder naam DNK
06-01-2017
Per 1 januari zijn Bibliotheek Assen en Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk bestuurlijk en operationeel gefuseerd tot één organisatie, die verder gaat onder de naam DNK. 
Vandaag werd de nieuwe organisatie - die behalve een nieuwe naam ook een nieuw logo krijgt - gepresenteerd door Hanneke Bruggeman, directeur Bibliotheek Assen, en Hilko Folkeringa, directeur Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

In een persbericht stelt de nieuwe organisatie: ‘De fusie brengt, naast meer operationele en efficiency-voordelen, kansen met zich mee voor een nog groter publieksbereik. Dit doet DNK door in te zetten op een marktgerichte benadering en cross-over programmering. (...) De nieuwe organisatie zet in op een nog steviger resultaat van haar diensten. DNK wil de impact en de betekenis zo groot mogelijk laten zijn door sterke product-markt-combinaties te ontwikkelen. Dit doen we ook door uitwisseling van disciplines te realiseren. De fusie beoogt meer resultaat op het gebied van de bibliotheek, bioscoop, theater en zakelijke diensten met eenzelfde inzet van middelen. Met subsidiegever gemeente Assen zijn meerjarenafspraken gemaakt over de gewenste resultaten. De fusie wordt budgetneutraal geïmplementeerd en de begroting voor de komende jaren voldoet ruimschoots aan de resultaatafspraken met de gemeente. Dankzij de fusie bestaat DNK uit een palet aan diensten voor een breed publiek op het gebied van podiumkunsten, educatie en informatie, literatuur, film, horeca en zakelijke diensten. DNK is hiermee dé partner voor ontwikkeling en de plek voor informatie, ontspanning, zelfreflectie, ontmoeting en vermaak. Om de nieuwe organisatie te duiden en de oorspronkelijke organisaties te ontzuilen is er gekozen voor een nieuwe naam: DNK. Deze naam is hét begrip voor de aandachtsgebieden en publieksactiviteiten van DNK. De gefuseerde DNK brengt haar diensten met één uitstraling in de vorm van een nieuwe corporate identity. Het logo, de huisstijl en huisstijlelementen zijn een visualisatie van waar DNK voor staat en wat zij te bieden heeft. Het gebouw waarin de organisatie is gehuisvest, blijft De Nieuwe Kolk heten.’

De fusie werd reeds aangekondigd in oktober 2015. De bibliotheek en het theater/bioscoop zitten sinds 2012 samen in één gebouw, de Nieuwe Kolk. Begin 2014 bleek uit onderzoek van adviesbureau LAgroup dat de beoogde samenwerking tussen theater/bioscoop en bibliotheek nog niet zo soepel liep als verwacht. Op aandrang van de gemeente werd de samenwerking tussen beide instellingen aangetrokken en verbeterd. Begin 2015 werd er bijvoorbeeld een team samengesteld dat flexibel bij zowel bibliotheek als theater kan worden ingezet. In de loop van 2016 is onderzocht en overlegd hoe de bestuurlijke fusie verder concreet vorm zou moeten krijgen.
Eind oktober 2016 werd - in vervolg op het eerste onderzoek uit 2014 - overigens door de gemeente een tweede onderzoek aangekondigd, waarin gekeken wordt naar financiën en bedrijfsvoering. Dit tweede onderzoek is, zoals afgesproken in de gemeenteraad, bedoeld als evaluatiemoment. Verantwoordelijk wethouder Maurice Hoogeveen maakt zich volgens RTV Drenthe echter geen zorgen over de uitkomst van dit onderzoek. Stichting De Nieuwe Kolk heeft de doelen uit het businessplan ruimschoots gehaald, aldus de wethouder. ‘Ook in de eerste helft van dit jaar scoorden theater en bioscoop heel goede cijfers, volgens de halfjaarsrapportage. (...) De bibliotheek in De Nieuwe Kolk liep altijd al goed,’ aldus RTV Drenthe. De uitkomsten van dit onderzoek worden begin dit jaar verwacht.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat de fusie geen banen zal kosten; alle 73 medewerkers in vaste dienst behouden hun werk. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie