HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Rotterdam opent eerste vestiging ‘nieuwe stijl’ in Delfshaven
09-01-2017
Op woensdag 11 januari aanstaande zal burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de vernieuwde bibliotheekvestiging in Delfshaven openen. De opening van het filiaal in Delfshaven is de eerste van een reeks (her)openingen die een omslag in het beleid van Bibliotheek Rotterdam markeren. In 2011 werd besloten het aantal wijkvestigingen terug te brengen naar zes, maar begin 2016 koos men voor een koerswijziging met als uitgangspunt juist een netwerk van grote en kleine vestigingen en servicepunten, afgestemd op de behoeftes in de wijken.  
In 2011 besloot Rotterdam tot een herstructurering van de bibliotheek, in het kader waarvan het toenmalige aantal van 24 wijkvestigingen zou moeten worden teruggebracht naar zes grote bibliotheekvestigingen in 2020. Mart Toet, toenmalig directeur van Bibliotheek Rotterdam, sprak in 2012 tegenover Bibliotheekblad van een nieuw concept met zes hoogwaardige vestigingen ter vervanging van een aantal minder toekomstbestendige, verouderde filialen, waardoor een bibliotheek ontstaat 'die klaar is voor de toekomst'. In de daaropvolgende jaren werden er ook inderdaad verschillende vestigingen gesloten, waardoor er op dit moment nog veertien filialen over zijn.
Begin 2016 kwam de in 2015 als bibliotheekdirecteur aangetreden Theo Kemperman echter weer terug op het in 2011 ingezette beleid. Kemperman zei daarover op 7 april 2016 in NRC Handelsblad: 'Ik kwam tot de conclusie dat het plan van toen niet meer aansluit bij de behoeftes van de stad en de veranderde rol van bibliotheken. Mensen komen niet meer alleen om boeken te lenen. Het is meer en meer een ontmoetingsplek geworden en een plek waar mensen op allerlei manieren informatie tot zich nemen, digitaal en op papier.’

Er wordt nu (gesteund door de gemeente) ingezet op spreiding van vestigingen in de stad, met als uitgangspunt diversifiëring, bibliotheken op maat, aangepast aan de behoeften van de wijk waar ze gevestigd zijn. Zo zal de vernieuwde bibliotheek Delfshaven meer ruimte hebben om te werken, lezen en studeren. Daarnaast zijn de openingstijden flexibeler, waardoor jong en oud overdag langer in de bibliotheek kunnen verblijven. Het filiaal moet daarmee meer een ontmoetingsplek worden en een belangrijke wijkfunctie krijgen. Vanuit de vestiging Delfshaven gaat de bibliotheek ook intensiever samenwerken met andere organisaties in de wijk, zoals met het in hetzelfde gebouw gevestigde Huis van de Wijk.
De heropening van de vestiging in Delfshaven is de eerste van een reeks (her)openingen. De komende twee maanden worden er in Rotterdam vier nieuwe bibliotheken geopend. In anderhalf jaar tijd moeten dat er zelfs zes, mogelijk zeven zijn, zo meldt Annerie Brenninkmeijer, Unitmanager Bibliotheken, tegenover RTV Rijnmond. Zo openen ook de nieuwe vestigingen Het Lage Land en Zuidwijk/Pendrecht op respectievelijk 28 januari en 15 februari de deuren van hun ‘bibliotheek nieuwe stijl’. De vestiging Het Lage Land in Prins Alexander ging op 7 januari dicht en zal worden vervangen door een kleiner filiaal in een winkelcentrum, dat - anders dan in Delfshaven - geen ontmoetingsfunctie heeft (geen leestafel en computers), maar dat met een kleine collectie vooral een uitleenpunt wordt. Eind februari belooft een vierde bibliotheek op een spannende en unieke locatie geopend te worden, aldus de bibliotheek. 

Annerie Brenninkmeijer van de bibliotheek stelt op de website van het Rotterdams Onderwijs Magazine dat het de bedoeling is dat het aantal vestigingen op termijn weer rond de twintig ligt. 'In 2010 werd in Rotterdam een weg ingeslagen waarmee het aantal bibliotheken binnen afzienbare tijd van 24 tot 6 zou worden gereduceerd. Maar de bibliotheek is terug als nooit tevoren: binnen nu en een aantal jaar gaan we groeien en is het ons voornemen het aantal van twintig bibliotheken wederom te bereiken met gelijkblijvend budget. Deze twintig locaties zullen afwijkende formaten hebben: de Centrale Bibliotheek in hartje Rotterdam kun je beschouwen als een XXL-versie, maar in andere wijken worden er bibliotheken geopend die kleiner van opzet zijn. Bij de ene vestiging staat de collectie centraal en bij de andere de ruimte voor activiteiten of studeren en werken. Dat alles naargelang de behoefte in de wijk. We gebruiken in de nieuwe opzet de beschikbare vierkante meters optimaler, werken veel meer samen met partners en vrijwilligers en passen meer techniek toe. “Old School” wijkbibliotheken behoren tot het verleden, noem de nieuwe opzet daarom gerust Bibliotheek 3.0,’ aldus Brenninkmeijer.

Voor het volledige programma van de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de heropening van de vestiging Delfshaven, zie de website van Bibliotheek Rotterdam


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie