HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Besluit bibliotheekvoorziening Sint-Michielsgestel uitgesteld
15-01-2017
De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel heeft op 12 januari besloten het voorstel van het Gestelse college om voor de uitvoering van de bibliotheekvoorziening in zee te gaan met de commerciële aanbieder Karmac niet over te nemen. Het voorstel werd ingetrokken en de twee organisaties die in beeld zijn om het bibliotheekwerk in de gemeente te verzorgen, Karmac en Bibliotheek Den Bosch, krijgen de kans om opnieuw een offerte in te dienen. 
Bibliotheek De Meierij, die op dit moment het openbare bibliotheekwerk verzorgt in de gemeente Sint Michielsgestel (en daarnaast in de gemeenten Vught, Boxtel, Schijndel en Sint Oedenrode), zal per 1 juli 2017 verdwijnen en opgaan in de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (Schijndel en Sint Oedenrode) en Bibliotheek Den Bosch (Vught en Boxtel). Voor de uitvoering van het bibliotheekwerk in Sint-Michielsgestel na juni 2017 lagen er voorstellen van Bibliotheek Den Bosch en van Karmac Bibliotheek Services, gekoppeld aan een bezuiniging van 200.000 euro (subsidie van ongeveer 450.000 naar 250.000 euro).

Het college van Sint-Michielsgestel had eind vorig jaar aangegeven te willen kiezen voor Karmac als uitvoerder van de bibliotheekfunctie in de gemeente. In haar raadsvoorstel, dat tijdens de raadsvergadering van 12 januari behandeld werd, noemt het Gestelse college als redenen voor de keuze voor een andere uitvoering van de bibliotheekfunctie: de nieuwe bibliotheekwet, de kerntakendiscussie die leidt tot een bezuiniging van 200.000 euro op het bibliotheekwerk, de veranderingen in Bibliotheek De Meierij door het uittreden van Sint Oedenrode en Schijndel, en de motie van de gemeenteraad van begin 2016, waarin gekozen wordt voor scenario 4 (het voorkeursscenario) in een door Questum in 2015 uitgebracht advies (pdf).

Tijdens de raadsvergadering van 12 januari kreeg de keus voor Karmac vooralsnog echter geen meerderheid. Het voorstel van het college werd ingetrokken en de twee organisaties die het bibliotheekwerk willen verzorgen, Karmac en Bibliotheek Den Bosch, krijgen de kans om opnieuw een offerte in te dienen, zo meldt het Brabants Dagblad op 13 januari. Oppositiepartijen VVD, CDA, PvdA en Dorpsgoed gaan liever in zee met Bibliotheek Den Bosch dan met Karmac, vanwege het feit dat een keuze voor de laatste gepaard gaat met onzekerheid wat betreft de kosten, een grote inzet van vrijwilligers, het ontbreken van een jeugdcollectie in de vestigingen en weinig professionals in de nog te realiseren schoolbibliotheken, aldus het Brabants Dagblad.. De oppositiepartijen zeggen negatieve geluiden gehoord te hebben uit Buren en Waterland, de twee gemeentes waar Karmac al actief is, iets wat overigens door beleidsmedewerker Petra Bijsterbos van de gemeente Waterland ontkend wordt, zo blijkt uit een bericht van het Brabants Dagblad d.d. 11 januari 2017.

De gemeenteraad toonde zich tijdens de raadsvergadering van 12 januari niet tevreden over de procedure. De wethouder maakte eigenstandig de afweging dat schoolbibliotheken belangrijker zijn dan aansluiting bij een landelijk netwerk, aldus de oppositie. De coalitie (PPA, De Gestelse Coalitie en D66) sloot zich niet aan bij een amendement van de oppositie waarin gekozen wordt voor Bibliotheek Den Bosch, maar coalitiepartij D66 kon ook niet instemmen met het collegevoorstel. D66 stelde erg te hechten aan de aansluiting bij het landelijke netwerk en zag nog te veel open eindjes en onduidelijkheden over de financiële gevolgen van de keuze van het college voor Karmac en te weinig harde garanties, reden waarom besloten werd het voorstel in te trekken en zowel Karmac als Bibliotheek Den Bosch de kans te bieden opnieuw een offerte in te dienen. Waarschijnlijk valt een besluit daarover in de raadsvergadering van 7 maart.

Verantwoordelijk wethouder Koos Loose kreeg een motie van wantrouwen van de oppositie, die hem slechte regie verwijt, maar die haalde geen meerderheid. Het Brabants Dagblad stelt in een op 14 januari gepubliceerde analyse onder de titel ‘Koos Loose moet op zijn tellen passen’ vast dat de wethouder in zwaar weer zit. ‘Het komt erop neer dat er moet worden bezuinigd. Het nieuwe biebvoorstel mag niet te duur zijn, maar de bieb moet wel aansluiten op het landelijk netwerk. Die eisen heeft de raad unaniem vastgesteld. Loose koos er ietwat eigengereid voor af te zien van dat landelijk netwerk,’ aldus de analyse van Gert-Jan Buijs, die verder stelt: ‘Natuurlijk doet de wethouder zijn best, maar er wordt nogal eens getwijfeld of dat wel goed genoeg is. Meermaals keurde de raad zijn voorstellen af en liet hem zijn huiswerk overdoen. Misschien neemt hij zijn wethouderschap wel te licht op. (...) De vraag die wel rijst: is Loose de juiste man voor deze zware post?’
Het is overigens niet de eerste keer dat de positie van een wethouder onder druk komt te staan als gevolg van een debat over de keuze tussen de openbare bibliotheek en een commerciële aanbieder. In 2015 speelde in de gemeente Leudal een discussie over de keuze tussen Bibliocenter en de commerciële aanbieder Questum, waarbij de wethouders John van den Beuken en Paul Vogels ternauwernood een motie van wantrouwen overleefden die was ingediend door de voltallige oppositie (ook wel ‘Biebgate’ genoemd). 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie