HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Z-O-U-T start pilot met iBeacons in Poëzieweek
16-01-2017
In de Poëzieweek start de Bibliotheek Z-O-U-T in drie vestigingen (Rhenen, Wijk bij Duurstede en Doorn) een pilot met het gebruik van iBeacon-technologie om gedichten van lokale schrijvers onder de aandacht te brengen. 
Bij de start van de door de CPNB georganiseerde Poëzieweek (26 januari - 1 februari 2017), op donderdag 26 januari, zal door de verantwoordelijke wethouders Simone Veldboer, Hans Nijhof en Wil Kosterman in de bibliotheekvestigingen in Rhenen, Doorn en Wijk bij Duurstede een zogeheten fysiek poëzie-oplaadpunt onthuld worden dat gebruikmaakt van de iBeacon-technologie.

De bedoeling is dat de bezoeker die gebruik wil maken van de iBeacon bij het binnen lopen van de bibliotheek op zijn of haar mobiele telefoon een berichtje ontvangt dat luidt: 'Laat je verrassen: lees het gedicht van de week'. 'Door op het bericht te klikken; verschijnt er een gedicht op het scherm. Terwijl je leest word je een moment meegenomen in de wereld van de poëzie,' aldus de bibliotheek.
 
Een iBeacon is een klein zendertje. De iBeacon zendt continu een signaal uit. Met een gratis app kan de bezoeker dit signaal ontvangen. Als alternatief voor de iBeacon kan de gebruiker een QR-code scannen; deze verwijst naar hetzelfde gedicht als de iBeacon.

De bibliotheek meldt over de pilot: 'Door de inzet van nieuwe mobiele locatie technieken (ibeacon) kan "bibliotheekcontent" op een andere manier aan gebruikers worden aangeboden. De Bibliotheek wil haar bezoekers ervaring laten opdoen met deze nieuwe technieken en tegelijkertijd aandacht vragen voor minder gelezen literaire vormen, zoals poëzie.'

In maart 2016 kondigde de Provinciale Bibliotheek Limburg Hasselt ook aan te gaan experimenteren met de inzet van beacon-technologie om interactieve rondleidingen aan te bieden.

In oktober 2015 meldde TU Delft Library als eerste bibliotheek in Europa de iBeacon-technologie in te gaan zetten. De TU Delft Library gebruikt de beacon-technologie voor het aanbieden van een zogeheten Library Tour. Met de Library Tour geeft TU Delft haar (internationale) studenten een interactieve, gebruikersvriendelijke rondleiding door de universiteitsbibliotheek. De Library Tour app werd genomineerd voor de IVI Award 2015

In Amerikaanse biblliotheken wordt al langer geëxperimenteerd met de inzet van de iBeacon-technologie, zoals door het Orange County Library System in Orlando. (Zie o.a. ook de artikelen Connection, Not Collection: Using iBeacons to Engage Library Users' en 'The Internet of Things Plan To Make Libraries and Museums Awesomer')


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie