HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bol.com komt met abonnementsdienst voor e-books
19-01-2017
Webwinkel Bol.com is van plan om binnenkort een abonnementsdienst te lanceren waarbij klanten voor een vast bedrag per maand e-books kunnen lenen uit een online bibliotheek. De dienst is in samenwerking met e-readerfabrikant Kobo ontwikkeld.  
Bol.com denkt aan een abonnementsprijs van 9,95 euro per maand, zo meldt de Telegraaf gisteren. De exacte datum van de lancering is nog niet bekend omdat die afhangt van het resultaat van de gesprekken met partijen in de boekenbranche, maar er wordt gesproken over februari. Bol.com hoopt voor het einde van het jaar ‘enkele tienduizenden” abonnees te hebben. Het is nog onduidelijk hoeveel titels Bol.com via de nieuwe dienst zal aanbieden en of klanten ook onbeperkt boeken kunnen ‘lenen’, aldus de Telegraaf. Volgens Emerce, dat een woordvoerster van bol.com om commentaar heeft gevraagd, zullen abonnees de boeken daadwerkelijk kopen en is er geen sprake van lenen.

Bol.com laat tegenover de Telegraaf weten op dit moment nog niets concreets te kunnen delen over de plannen. 'We onderzoeken alle mogelijkheden omtrent digitaal lezen, waaronder bijvoorbeeld een abonnementsmodel. We zijn voor nieuwe mogelijkheden continu in gesprek met onze partners, waaronder Kobo en uitgeverijen. Op dit moment kunnen wij echter nog niets concreets delen. We willen het pas brengen als we ondersteuning krijgen van alle betrokken partijen, omdat we denken dat dit model voor de hele branche voordelen kan bieden,' aldus Bol.com tegen de Telegraaf.

inct meldt  daarnaast dat Microsoft in de Verenigde Staten een eigen e-book-kanaal gaat integreren in Windows 10, waarbij de browser Edge geoptimaliseerd wordt voor het lezen van ePubs. 'In de VS is inmiddels Microsoft bezig om e-books toe te voegen aan Windows 10 Store.Net als de concurrentie (Apple en Android) wil het een boekenaanbod in de eigen winkel hebben. Voor het lezen is geen aparte software nodig: browser Edge wordt geoptimaliseerd voor ePubs, zodat het ook mogelijk wordt aantekeningen te maken, bookmarks te plaatsen, passages te delen en dergelijke. Ook van deze dienst is nog niet bekend wanneer die beschikbaar komt. Van Nederlandse boeken is sowieso voorlopig nog geen sprake,' aldus inct.

Bol.com begeeft zich met de nieuwe dienst op een markt waar zich in mei vorig jaar onder andere ook Bruna meldde met de lancering van de abonnementsdienst Bliyoo, via welke voor een vast bedrag per maand onbeperkt digitale boeken en tijdschriften gelezen kunnen worden.
Er is sprake van een groeiend aantal Spotify-achtige diensten voor e-books, waaronder onder andere Elly's Choice, dat in augustus 2014 gelanceerd werd door uitgeefconcerns VBK (o.a. uitgeverijen Atlas Contact, Ambo/Anthos, Veen, Houtekiet, Luitingh-Sijthof) en Dutch Media (o.a. Lebowski, Moon, Mistral, Carrera). Op dezelfde markt bewegen zich, naast de bibliotheken, bijvoorbeeld ook nog Tom Kabinet, de dienst die tweedehands e-books aanbiedt en Storytel, het bedrijf dat voor 9,99 euro per maand duizenden audioboeken aanbiedt, en dat vorig jaar nog het Deense Mofibo overnam, dat eveneens abonnementsdiensten voor e-books en audiobooks aanbood.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Henk
20-1-2017 10:10
 Misschien wordt het tijd dat bibliotheken ook gewoon in het TV reclame blok actief worden?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie