HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Antwerpen neemt nieuwe bibbus met voorleesruimte en filmzaaltje in gebruik
19-01-2017
Gisteren hebben de leerlingen van basisschool De Optimist in de Antwerpse wijk Luchtbal als eerste de nieuwe bibbus van de stad Antwerpen in gebruik genomen. De bus is een rijdende bibliotheek, een voorleesruimte én een filmzaaltje in één.
De nieuwe bibbus vervangt de oudste van de drie bestaande bussen, zo wordt gemeld op de website van de stad Antwerpen. In Antwerpen rijden sinds 2012 drie bibbussen rond, die langs gaan bij meer dan tachtig basisscholen die geen bibliotheek in de buurt hebben. In totaal maken jaarlijks zo’n 770 klassen gebruik van de bibbus.

De nieuwe bibbus functioneert niet alleen als rijdende bibliotheek, maar kan ook worden omgebouwd tot een plek voor analoge en digitale (voor)leesactiviteiten en filmvertoningen. Bureaus kunnen verdwijnen in de wand, zitbankjes en stoeltjes passen als een puzzel in de boekenrekken, er is sfeerverlichting en een beamer. De stad ging in zee met een interieurarchitecte en een professionele carrosseriebouwer om een unieke transformeerbare jeugdbus te creëren. De aanpasbare bibbus is zo ook geschikt om in te zetten tijdens zomeractiviteiten op speelpleinen, in zomerscholen en in buitenschoolse kinderopvang.

'De bibbus biedt leesmateriaal dat inspeelt op de leefwereld en de meertaligheid bij de Antwerpse kinderen. Scholen hebben vaak geen budget, personeel en infrastructuur om zelf een actuele schoolbibliotheek uit te bouwen en te onderhouden.
Boekjes, filmpjes, verhalen en beelden worden in hun context gepresenteerd. Thema’s die leven in de stad worden extra in de kijker geplaatst. De focus ligt telkens op leesplezier en niet op het lees- en leeftijdsniveau van de kinderen,' zo wordt gemeld in een bericht op Made in Antwerpen.

'De nieuwe bibbus kreeg een volledig nieuwe look. Ze is geschikt voor klasbezoeken, maar kan ook ingezet worden tijdens evenementen als mobiele jeugdbibliotheek. Een bib draait niet meer alleen om boeken ontlenen. Bibliotheken zijn meer en meer ontmoetingsplekken waar we kinderen willen inspireren met de nadruk op het plezier van het lezen,' aldus schepen van Cultuur, Caroline Bastiaens, die de bus officieel inhuldigde, in de Gazet van Antwerpen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie