HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Rivierenland lanceert samen met GGD en ziekenhuis gezondheidsplatform voor laaggeletterden
23-01-2017
Op 6 februari lanceren Bibliotheek Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid en Ziekenhuis Rivierenland gezamenlijk een nieuw gezondheidsplatform voor laaggeletterden in Rivierenland. Met het platform willen de drie organisaties laaggeletterden bereiken met positieve, visuele en lokale informatie, zodat zij gezonder gaan leven. Het onine gezondheidsplatform heet SamenWel!.
Het platform SamenWel! ontsluit 'positieve informatie' over gezond leven op een vrijwel uitsluitend visuele manier. De filmpjes van SamenWel! kan men op diverse plekken tegenkomen: op de website SamenWel.nl, op sociale media, op beeldschermen in wachtruimten en bij bijeenkomsten. Mensen worden geactiveerd tot gezond gedrag door hen direct te verwijzen naar lokale gezondheidsbevorderende activiteiten, aldus de drie betrokken organisaties, die stellen dat uitgegaan wordt van een nieuw gezondheidsconcept waarbij gezondheid gezien wordt als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren. Ook aspecten als participatie, zingeving en eenzaamheid spelen een rol.
SamenWel! kent drie thema’s: eten, bewegen en ontspannen.De website verwijst naar laagdrempelige en betaalbare activiteiten. 'Veel mensen organiseren activiteiten die de levenskracht vergroot. Gezelligheid staat daarbij vaak voorop. Zelf een eerste stap zetten naar een gezonder leven is voor veel mensen moeilijk. Samen lukt het vaak wel. Dat is het gedachtegoed van SamenWel,' aldus de initiatiefnemers.

De drie organisaties, verenigd in het samenwerkingsverband Rivierenland Gezond, stellen over de gekozen aanpak: 'Traditionele gezondheidsvoorlichting bereikt mensen die laaggeletterd zijn onvoldoende. (...) Om de doelgroep te kunnen bereiken is daarom een creatieve manier vereist om de boodschap over te brengen. "Storytelling" blijkt een krachtig middel om kwetsbare groepen te betrekken bij gezondheidsthema's. Hierbij gaat het om het laten zien van gezond gedrag. Het nieuwe platform presenteert de informatie daarom overwegend in filmpjes.'  Het gaat om filmpjes van 'echte' mensen uit Rivierenland die leuke, gezondheidsbevorderende activiteiten ondernemen. De filmpjes worden gecombineerd met een activiteitenoverzicht, waar kijkers een gelijkwaardig activiteitenaanbod in hun buurt kunnen vinden. Het platform wil met name toeleiden naar laagdrempelige en betaalbare activiteiten, initiatieven die de vitaliteit van mensen vergroten, waarbij mensen die aan de zijlijn staan weer worden betrokken. De gezelligheid staat daarbij veelal voorop. Het platform maakt geen reclame voor commerciële activiteiten, aldus de initiatiefnemers in een bericht op Stad Tiel.nl.

In de opstartfase van het platform roepen Bibliotheek Rivierenland, de GGD en het ziekenhuis organisaties en burgerinitiatieven in Rivierenland op om hun activiteiten door te geven, zodat ze op het platform vindbaar kunnen worden.

De drie betrokken organisaties stellen dat laaggeletterden - vergeleken met mensen die niet laaggeletterd zijn - vaker een verminderde fysieke en mentale gezondheid hebben. Ze hebben vaker ziekten die aan leefstijl gerelateerd zijn en maken minder gebruik van preventieve zorg. Laaggeletterden hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie, reden waarom het platform primair op deze doelgroep gericht is.

De initiatiefnemers spreken van een unieke samenwerking: 'Bibliotheek Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid en Ziekenhuis Rivierenland zien alle drie toegevoegde waarde in het bundelen van hun krachten in een regio waar relatief veel mensen ongezond zijn en waar het percentage laaggeletterdheid veelal bovengemiddeld tot hoog is. De samenwerking stelt zich ten doel een goede regionale en lokale informatievoorziening te realiseren, die gericht is op preventie en toegankelijk is voor iedereen.'

Om er zeker van te zijn dat het platform ook echt toegankelijk is voor laaggeletterden, wordt de informatie en de infrastructuur (naam platform, website, films etc.) steeds bij de doelgroep getest en waar nodig aangepast.

De lancering van het platform vindt plaats op maandagmiddag 6 februari in de theaterzaal van MFC de Pluk in Geldermalsen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie