HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Taalheldenprijs 2016 voor medewerker Bibliotheek Eemland
29-01-2017
Sita Goedendorp, specialist Laaggeletterdheid bij Bibliotheek Eemland, heeft op 26 januari uit handen van Prinses Laurentien tijdens een feestelijke bijeenkomst in TivoliVredenburg de Taalheldenprijs 2016 uitgereikt gekregen. De TaalHeldenprijzen worden toegekend door de Stichting Lezen & Schrijven en zetten mensen in het zonnetje die zich op een bijzondere manier inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. Goedendorp won de prijs in de categorie Bruggenbouwer. 
De TaalHeldenprijzen worden sinds 2014 jaarlijks toegekend in drie categorieën: Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer (‘een persoon die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt’). In de zomer van 2016 kon iedereen in Nederland per provincie zijn of haar Taalheld nomineren en werden de Provinciale Taalhelden 2016 gekozen, waarna een jury (dit jaar bestaand uit onder anderen Wendy van Dijk, Inez de Graaff, Kete Kervezee, Pieter van den Hoogenband en Raphael Evers) de drie landelijke Taalhelden koos. Naast Sita Goedendorp werden ook Dicky Gingnagel (in de categorie Taalcursist) en Floor van Kan-Melzer (in de categorie Taalbegeleider) bekroond.

De jury stelt naar aanleiding van de toekenning van de prijs over Sita Goedendorp: ‘Sita is een bevlogen duizendpoot. Ze houdt zich bezig met het bevorderen van geletterdheid door deel te nemen aan het plaatselijke Taalplatform. Ze was actief betrokken bij het opzetten van het Taalcafé en ze is regionaal coördinator voor besteding van De Wet Educatie Beroepsonderwijs-gelden. Met haar talent om mensen samen te brengen, weet ze niet alleen te verbinden maar ook initiatieven gefinancierd te krijgen die anders niet mogelijk waren. Door al deze talenten in te zetten is Sita een echte bruggenbouwer.’

Bibliotheek Eemland laat in een bericht op haar website weten erg trots te zijn op collega en specialist Laaggeletterdheid Sita Goedendorp, die zegt de prijs als een stimulans te zien om door te gaan: ‘Ik ben superblij met de prijs. Het is een bekroning op al het werk dat in Amersfoort en de regio Eemland door vooral vrijwilligers wordt gedaan voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. En het is een stimulans om door te gaan. We hebben samen veel bereikt maar er zijn nog steeds te veel laaggeletterden en daarom moet er nog veel gebeuren om dit aantal naar beneden te krijgen. Eén op de tien inwoners van de regio Eemland heeft moeite met taal- en basisvaardigheden. Dit betekent ook vaak dat ze niet mee kunnen doen in de samenleving, zich eenzaam voelen, moeite hebben met het vinden van werk, bijsluiters van de apotheek niet kunnen lezen of kinderen niet kunnen helpen bij schoolwerk of ze voorlezen. Om hier wat aan te doen zijn betrokken Eemlandse vrijwilligers cruciaal, want zonder hen kan de bibliotheek dit werk niet doen,’ aldus Goedendorp.

De TaalHeldenprijzen zijn in 2014 in het leven geroepen ter gelegenheid van het vertrek van prinses Laurentien als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven. De TaalHeldenverkiezing wordt volledig gefinancierd uit private gelden van onder andere de VriendenLoterij.  

In 2015 won Lianne Knobel van Bibliotheek Breda de prijs in de categorie 'Bruggenbouwer'.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie