HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Ommen, Dalfsen-Nieuwleusen en Salland willen fuseren
01-02-2017
De Bibliotheken Ommen, Dalfsen-Nieuwleusen en Salland (Raalte en Olst-Wijhe) kondigen aan te willen gaan fuseren. De fusie zou per 1 januari 2018 gerealiseerd moeten zijn. De bibliotheken willen zo efficiencywinst behalen om te kunnen blijven voldoen aan de kwaliteitsvraag van de gemeenten die zij bedienen.

Belangrijkste reden voor de fusie is het creëren van ‘een robuuste en minder kwetsbare organisatie’, die beter kan voldoen aan de kwaliteitsvraag van de betrokken gemeenten.

Dirk Brugman, bestuursvoorzitter van de bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, zegt in de Stentor over het voornemen om te fuseren onder andere dat de taak van de bibliotheek breder is geworden en dat specialisten in de afzonderlijke bibliotheken niet altijd aanwezig zijn. ‘Maatschappelijke ontwikkelingen en gemeenten vragen een omslag van de bibliotheek. (...) Denk aan preventie en bestrijding van laaggeletterdheid en het bevorderen van digitale zelfredzaamheid. De aanpak vindt steeds meer plaats in samenwerking met andere maatschappelijke partners. (...) Als kleine zelfstandige bibliotheek kun je niet altijd aan de gevraagde eisen voldoen. Door uitwisseling van personeel hopen we daarin een slag te kunnen maken. Zo zou het kunnen dat Raalte kan profiteren van een onderwijsdeskundige in de organisatie van Dalfsen. En loopt wellicht ergens anders weer een cultuurspecialist rond,’ aldus Brugman. De fusie moet zorgen voor 'een robuuste en minder kwetsbare organisatie', zo laten de bestuursvoorzitters van de betrokken bibliotheken weten, met medewerkers die efficiënter en specialistisch ingezet kunnen worden.

De besturen van de bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland hebben de betreffende gemeenteraden inmiddels op de hoogte gesteld van de fusieplannen. Het voornemen is om die per 1 januari 2018 door te voeren, zo meldt de Stentor.

De schaalvergroting in de regio begon in feite met de fusie van de Bibliotheek Raalte en de Bibliotheek Olst-Wijhe tot de Bibliotheek Salland, die met ingang van 2016 haar beslag heeft gekregen. 
De nieuwe fusie-organisatie zou vanaf 1 januari 2018 de bibliotheekvoorziening gaan verzorgen in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Ommen en Dalfsen en daarmee een werkgebied met circa 100.000 inwoners bestrijken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie