HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leo Willemse organiseert 'Avonden van de Bibliothecaris' in Amsterdams theater
07-02-2017
OBA-bibliothecaris Leo Willemse organiseert op 24 februari, 17 maart en 28 april een 'Avond van de Bibliothecaris' in het Amsterdamse Torpedo Theater. De eerste avond staat in het teken van de Lonkende Leestafel.
Leo Willemse, ruim veertig jaar werkzaam als bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en vorig jaar genomineerd voor de verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland, heeft van het Torpedo Theater (ook wel 'het kleinste theater van Amsterdam' genoemd) de ruimte gekregen om drie keer een Avond van de Bibliothecaris te verzorgen, op 24 februari, 17 maart en 28 april.

Tijdens deze avonden zal het vak bibliothecaris in al zijn aspecten voor het voetlicht gebracht worden. 'Bibliothecarissen zijn veelzijdige mensen. Maar wat doet een bibliothecaris nu eigenlijk? Verleidt hij mensen tot het lezen van boeken? Dat mag je toch wel hopen!'' aldus de website van het Torpedo Theater. Leo Willemse neemt de bezoekers mee 'op een zoektocht naar verrassende boeken, films en muziek voor jong en oud. Ook het OBA Magazijn slaan zij niet over,' zo meldt de Torpedo-website.

De bedoeling is dat het informele avonden worden met veel verhalen over 'hoe je als bibliothecaris je rol kunt spelen'. De avonden beloven een mix te worden van verhalen, gedichten, anekdotes en muziek. De eerste avond op 24 februari staat in het teken van de Lonkende Leestafel. Alek Dabrowski en Karen Bertrams zullen vertellen over dit project.
Desgevraagd meldt Willemse bij wijze van toelichting de eerste avond verder onder andere twee boekbesprekingen te zullen doen, in een uitgebreide vorm, omkleed met verhalen, gedichten, anekdotes e.d. Verder zal hij, samen met twee collega's, Lex Meijer en Hans Noordermeer, een paar liedjes zingen van onder andere Bob Dylan, Paul McCartney en Rod Stewart.

De twee andere avonden bieden een vergelijkbare mix van verhalen, anekdotes en muziek. Daarbij zal onder andere verteld worden over de bibliotheek en haar belang voor kinderen, volgens Willemse een zwaar onderschat thema buiten de bibliotheekwereld. Willemse heeft Femke Frantzen, Coördinator Programmering bij Bibliotheek Waterland, als 'adviseur' gevraagd.
Op de tweede avond, op 17 maart, zal in ieder geval ook Dimitar Ruskov, OBA Innovatieprijswinnaar 2013 met zijn project Club Tweede Vaderland, aan het woord komen. Hij komt vertellen over hoe hij invulling geeft aan zijn bibliothecarisfunctie, en ook hij maakt muziek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Hans van Duijnhoven
7-2-2017 11:44
 Fantastisch idee.
Go, make something happen (Seth Godin)

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie