HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Robot Meccanoid opent eLAB in Bibliotheek Hoogezand
07-02-2017
Op maandag 6 februari is in Bibliotheek Hoogezand het eerste eLAB van de provincie Groningen geopend door wethouder Erik Drenth, die zich daarbij liet assisteren door robot Meccanoid en de zevenjarige Fiene Omlo. Het eLAB, dat zich midden in de bibliotheek bevindt, is een plek waar iedereen kennis kan maken met nieuwe technologie, zoals het programmeren van robots en 3D-printers.
Robot Meccanoid opent eLAB in Bibliotheek Hoogezand
Het Hoogezandse eLAB beschikt over de allernieuwste software, elektronica, 3D-printers en robots. Eén van die robots is de 120 centimeter grote Meccanoid die gisteren, samen met wethouder Erik Drenth en de zevenjarige Fiene Omlo, het eLAB feestelijk opende. In het eLab worden wekelijks activiteiten georganiseerd. Elke woensdag en zaterdag kunnen kinderen en jongeren in het eLAB een workshop volgen. De komende weken gaat het dan bijvoorbeeld om  workshops ‘Scratch Junior’, waarbij jonge kinderen op een eenvoudige manier leren programmeren, een workshop 3D ontwerpen en een workshop ‘Bibberbeestjes’, waarbij kinderen vanaf zeven jaar grappige robotjes maken die kunnen bewegen.

Biblionet Groningen stelt in een persbericht dat de realisering van het eLAB past binnen het beleid van de Groningse bibliotheken om meer in te zetten op een nieuwe, bredere rol voor bibliotheken, onder andere met de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden ('21st century-skills'). 'Binnen het onderwijs neemt het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden een steeds belangrijkere plaats in. Vaardigheden als digitale geletterdheid, probleemoplossend vermogen en kritisch denken zijn steeds relevanter in de snel veranderende samenleving en voor de arbeidsmarkt. (...) Voor Biblionet Groningen is de samenwerking met het onderwijs essentieel om zoveel mogelijk kinderen met 21e-eeuwse vaardigheden in aanraking te brengen en het onderwijs benut de expertise en de technologie die is gebundeld in het eLAB,' aldus Biblionet Groningen. Verschillende scholen zijn al op bezoek geweest in de bibliotheek om zich te laten informeren over de mogelijkheden van het eLAB. Erik Hulst van Biblionet Groningen: 'Op de Van Heemskerckschool in Hoogezand loopt op dit moment een proef waarbij alle groepen een programma rondom 21e-eeuwse vaardigheden volgen.'

Het eLAB in Bibliotheek Hoogezand moet gaan gelden als een proeftuin die als voorbeeld dient voor meer eLABs in bibliotheekvestigingen in de provincie.

Foto met dank aan Biblionet GroningenPrint deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Henk Jonker
8-2-2017 12:14
Mooi initiatief,wie volgt?
 altijd leuk om ook jouw collega,s / initiators  te noemen.wij noemen dat de gunfactor ..

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie