HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Rob Blei overleden
14-02-2017
Op 28 januari is op 65-jarige leeftijd Rob Blei onverwacht overleden aan een hartstilstand. Blei was bijna veertig jaar in dienst bij NBD Biblion en haar voorgangers, waaronder het NBLC, waar hij in 1978 in dienst trad. Hij behoorde tot de eersten in de bibliotheekbranche die zich bezighielden met automatisering.
Rob Blei trad in 1978 in dienst bij het NBLC als adviseur automatisering en was daarmee een van de eersten binnen de organisatie en in het algemeen binnen de bibliotheekwereld die zich bezighielden met dit onderwerp. Het NBLC kreeg in 1980 een afdeling Automatisering, waar ook Rob Blei deel van uitmaakte. Blei was onder andere betrokken bij de eerste online raadpleegbare databases, de CD ROM, het begin van de digitale dienstverlening van het NBLC met titelbeschrijvingen op tape en databases als de LITErom op CD ROM en later online, zo beschrijft oud-collega Wilco de Gier in een In Memoriam op de website van de Vereniging Senioren Landelijke Bibliotheekorganisaties.

‘Rob was een zeer nauwkeurige automatiseerder, hij had diepgaande kennis van de materie en wist tot in de details waar hij het over had. Zoals bij veel automatiseerders was de keerzijde van deze deskundigheid ook een dosis eigenwijsheid die hem niet altijd in dank werd afgenomen.
Rob was wel een geheel atypische automatiseerder. Hij was namelijk ook iemand die alle politieke/strategische ontwikkelingen in de bibliotheeksector uiterst gedegen bijhield. Rob was een van de best geïnformeerde medewerkers. Hij kon over elke ontwikkeling meepraten,’ aldus De Gier.

Rob Blei zette zich ook in voor het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB). Hij was jarenlang lid van de deelnemersraad van het fonds en vanaf juli 2014 tot oktober 2016 was hij lid van het verantwoordingsorgaan van het fonds.Het POB schrijft in een In Memoriam op haar website: ‘Rob was een aardige en betrokken collega. Zijn rol in de deelnemersraad en later het verantwoordingsorgaan van het POB was hem op het lijf geschreven. Voortdurend was hij bezig met “pensioen” en volgde de ontwikkelingen steeds op de voet. Als vakbondsafgevaardigde had hij oog voor de belangen van alle bij het POB betrokken deelnemers en gepensioneerden. Hij kon duidelijke standpunten innemen, maar liet altijd ruimte voor discussie. Ook na zijn afscheid in oktober vorig jaar bleef hij zich interesseren voor het wel en wee van het POB, omdat, zoals zelf aangaf “hij het nog niet los kon laten”. Wij verliezen in hem een zeer gewaardeerde collega waar we nog steeds een beroep op konden doen.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie