HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Assen, Emmen en Hoogeveen organiseren vrijheidscolleges
21-02-2017
In aanloop naar en tijdens de viering van 5 mei organiseren de bibliotheken van Assen, Emmen en Hoogeveen zogeheten 'vrijheidscolleges', lezingen door vier bekende opiniemakers. Het gaat om Simone van Saarloos, Boris van der Ham, Dolf Jansen en Prem Radhakishun.
De vier sprekers zullen een lezing verzorgen over een onderwerp binnen het thema ‘de fundamenten van de democratie’. Een thema dat volgens de initiatiefnemers juist nú belangrijk is als onderdeel van het maatschappelijke debat.

Op 1 mei zal Boris van der Ham, oud-politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond, in Bibliotheek Hoogeveen een lezing geven over wat vrije mensen bindt. Op 2 mei spreekt cabaretier en presentator Dolf Jansen in de Bibliotheek Emmen over de vrijheid van meningsuiting. Columniste en filosofe Simone van Saarloos geeft als derde op 3 mei in Bibliotheek Assen een lezing over wat de rol is van het lichaam als we over vrijheid spreken

De Vrijheidscolleges, die mede-georganiseerd worden door de Stichting Vrijheidscolleges, zijn een jaarlijkse serie lezingen gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse oud-president Franklin Delano Roosevelt: freedom from fear, freedom from want, freedom of speech & expression en de freedom of worship, de fundamenten van onze democratie en rechtsstaat. Thema’s van de lezingen zijn vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en overtuiging, maar ook honger en tekort en de vrijheid om buiten gevaar te leven. De Vrijheidscolleges zijn mede bedoeld om te prikkelen en te inspireren: er is interactie en discussie, en ieders mening wordt op prijs gesteld en gerespecteerd, aldus de organisatoren.
De lezingen vinden plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in tien provincies in Nederland. In elke provincie vinden tussen 12 maart en 5 mei meerdere lezingen plaats. In 2013 vond de eerste reeks Vrijheidscolleges plaats in Utrecht. In de daaropvolgende jaren verspreidde het fonemeen zich naar andere provincies.

De vrijheidscolleges zijn gratis te bezoeken en voor iedereen toegankelijk.

Op 13 april vindt overigens ook in Bibliotheek Utrecht een Vrijheidscollege plaats. Documentairemaker Sunny Bergman zal dan in haar lezing ingaan op 'etniciteit en waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat'.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie