HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
CODA Apeldoorn opent Virtual Reality Lab
22-02-2017
Op 28 februari opent CODA Apeldoorn als eerste bibliotheek in Nederland een Virtual Reality Lab. CODA wil met het breed toegankelijk maken van de nieuwe techniek onder andere bijdragen aan het ontwikkelen van 21st century skills bij kinderen.
CODA wil met het Virtual Reality Lab niet alleen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en trends, maar de bibliotheek heeft ook een educatief programma voor het primair en voortgezet onderwijs ontwikkeld. CODA beoogt met het VR Lab een van de meest geavanceerde technieken toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het VR Lab sluit daarmee aan bij het FabLab dat CODA in 2014 in het kader van CODA Junior realiseerde (zie ook het artikel ‘CODA Junior. Begin van volledige transformatie’ - pdf) Het biedt de bibliotheekbezoeker eveneens de gelegenheid nieuwe technieken zelf te ontdekken en aan te leren.

CODA-directeur Carin Reinders stelt in een persbericht over het initiatief: ‘VR wordt commercieel al op diverse plekken aangeboden. Wij zetten het als eerste bibliotheek educatief en informerend in. CODA ontwikkelt zo aanbod dat bezoekers in de gelegenheid stelt op laagdrempelige wijze kennis te maken met nieuwe technieken. De voorgenomen samenwerking met erfgoedorganisaties en het onderwijs verrijkt de dienstverlening terwijl de bibliotheek haar functie verbreedt in het virtuele domein. (...) Het CODA VR Lab geeft ons de gelegenheid verhalen op een geheel nieuwe manier te vertellen. Apeldoornse leerlingen worden nu bijvoorbeeld onderwezen over de bunker van Seyss Inquart met een film. Met Virtual Reality kunnen zij straks daadwerkelijk rondlopen door de bunker en de ruimte ervaren. De geschiedenis van die specifieke plek binnen de brede context van WO ll wordt zo beter onthouden. En wat te denken van de vooroorlogse binnensteden? Virtual Reality maakt het mogelijk tijdvakken en historisch belangwekkende plaatsen te “ontsluiten” die tot nu toe alleen op historische afbeeldingen te zien waren. (...) De ervaringen met CODA FabLab leren bovendien dat het inspelen op deze groeiende behoefte nieuwe bezoekers trekt. Een voorbeeld is CoderDojo in CODA FabLab, workshopmiddagen waarin kinderen leren programmeren. Door de populariteit van Virtual Reality aan te bieden in CODA VR Lab zijn de nieuwste technieken voor iedereen – jong en oud, ervaren en onervaren – toegankelijk’.

Het CODA VR Lab wordt in de voorjaarsvakantie feestelijk in gebruik genomen met een openingsweek tijdens welke via verschillende activiteiten kennisgemaakt kan worden met de VR-technologie en het Lab.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie