HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bol.com en Kobo lanceren abonnementsdienst voor e-books
22-02-2017
Bol.com heeft vandaag samen met e-readerproducent Kobo een abonnementsdienst voor e-books gelanceerd waarmee de gebruikers voor een vast bedrag van € 9,99 per maand onbeperkt toegang hebben tot een aanbod van 40.000 e-books, waaronder ruim 16.000 Nederlandstalige titels. Het abonnement, genaamd ‘Kobo Plus’, is nu voor iedereen 30 dagen gratis uit te proberen.
In januari kwamen er reeds berichten naar buiten over een op handen zijnde lancering van een abonnementsdienst door bol.com waarbij klanten voor een vast bedrag per maand e-books zouden kunnen lenen.
Bol.com claimt met het zogeheten Kobo Plus-abonnement het grootste aanbod aan digitale boeken te bieden met meer dan 40.000 verschillende e-books, waaronder ruim 16.000 Nederlandstalige titels. (Overigens wordt op de website van bol.com nu nog melding gemaakt van 33.795 boeken in Kobo Plus ebooks.) De ambitie is dat het aanbod aan het eind van dit jaar verdubbeld is. Tot het assortiment behoren ook nieuwe titels als De Greppel van Herman Koch, Judas van Astrid Holleeder, Huidpijn van Saskia Noort, DJ van Kluun, en De ijsmakers van Ernest van der Kwast. Het aantal titels zal in de komende maanden blijven groeien, aldus bol.com. Kobo Plus is beschikbaar voor tablet, smartphone en e-reader.

De bibliotheken bieden via hun platform voor het lenen van e-books circa 12.000 titels aan.

Daniel Ropers, algemeen directeur van bol.com, stelt in een persbericht onder andere: ‘Met de lancering van een ebook-abonnement vandaag, geven we een nog beter antwoord op de veelgestelde vraag om een breed aanbod boeken, inclusief nieuwe titels en bestsellers, digitaal beschikbaar te maken tegen een aantrekkelijk tarief. Het vormt een goed alternatief voor het bestaande aanbod van diensten die digitale boeken tegen een vast tarief aanbieden, zoals de bibliotheek, maar waarbij het aanbod relatief beperkt is in omvang en nieuwe titels. In Kobo hebben we een hele goede partner gevonden. Met hun leessysteem en -apps, ebook-assortiment en de best geteste e-readers werken zij iedere dag aan hetzelfde doel als wij.’

Pieter Swinkels, Executive Vice President bij de Canadese e-readerproducent Rakuten Kobo, voegt daar aan toe: ‘Wereldwijd is de vraag naar onbeperkt toegang tot muziek en films explosief gegroeid, en we zien dezelfde trend met boeken nu digitaal lezen bij het grote publiek in Nederland en België is doorgebroken. Door de kennis en het bereik van bol.com en Kobo te combineren biedt het ebook-abonnement Kobo Plus de ultieme leeservaring. Het uitgebreide aanbod van Kobo Plus zet aan tot meer lezen en het ontdekken van nieuwe schrijvers. Lezers hoeven alleen nog maar te beslissen welk boek ze hierna gaan lezen.’

Bol.com en Kobo stellen in samenwerking met vooraanstaande Nederlandse uitgeverijen een in de wereld uniek model ontwikkeld te hebben ‘waarbij ook voor auteurs een aantrekkelijk perspectief wordt geboden’. Schrijvers krijgen in dit model geen percentage van elk verkocht boek betaald, maar plaats daarvan verdeelt bol.com de abonnementsinkomsten (min 35 procent voor bol.com en Kobo) over de uitgeverijen naar rato van de gelezen werken van hun schrijvers. Een boek geldt als gelezen als een lezer tot 20 procent is gekomen. De uitgeverijen verdelen hun deel dan weer volgens de bestaande afspraken met hun schrijvers. Het is dus nog onbekend wat zij per gelezen boek gaan verdienen. Om die reden stellen veel uitgeverijen hun bestsellers, die toch wel verkopen als papieren boek of los ebook, nog niet beschikbaar, aldus NRC Handelsblad. Ropers stelt tegenover NRC Handelsblad te verwachten dat de totale inkomsten van de schrijvers zullen stijgen. Bol.com en Kobo melden ervan overtuigd te zijn dat het ebook-abonnement er niet alleen voor zorgt dat een grote groep mensen wordt gestimuleerd om meer te lezen, maar dat het net als bij de muziek- en filmstreaming piraterij kan tegengaan.

Veel van de uitgeverijen die door NRC om commentaar zijn gevraagd reageren voorzichtig positief of afwachtend. Singel Uitgeverijen (onder andere Querido, De Arbeiderspers) probeert de samenwerking met Kobo Plus een jaar uit. ‘Als dit niet lukt, zijn we er met zijn allen niet in geslaagd om meer mensen aan het lezen te krijgen en illegale downloads te bestrijden,’ aldus Paulien Loerts van Singel Uitgeverijen. Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van AtlasContact, geeft aan het een halfjaar te willen proberen met de zogeheten backlist, titels die al een tijd geleden verschenen zijn. ‘Ik juich elk initiatief dat het lezen bevordert toe. Maar ik betwijfel of auteurs hier genoeg aan verdienen. Ik denk van niet. Je zou denken dat mensen meer gaan lezen als het goedkoper wordt. De vraag is echter of dat ook opgaat voor onze boeken. Ik denk dat in ons geval tijd om te lezen de beperkende factor is, niet de prijs,’ aldus Van der Pluijm in NRC Handelsblad. Ook De Bezige Bij heeft een tijdelijke overeenkomst met bol.com en zal na evaluatie bekijken of ze verder wil.
Andere uitgevers reageren overigens minder terughoudend. Zo wordt Patrick Swart van WPG Uitgevers geciteerd in het persbericht van bol.com: 'Natuurlijk zal een nieuw model voor alle betrokkenen even wennen zijn. Zo betekent een nieuw verdienmodel voor ons als uitgever een andere benaderingswijze richting onze auteurs en voor hen geldt dat er op een andere manier voor hun werk betaald gaat worden. Een lezer kiest niet meer voor één boek, maar krijgt met het abonnement tienduizenden boeken in één keer. Deze all you can read-oplossing voor ebooks van bol.com en Kobo past uitstekend in de ontwikkeling van het digitale leesgedrag van consumenten en de wereldwijde trend van het "streamen" van boeken. Wij zijn om die reden enthousiast over deze introductie: het maakt het lezen van digitale boeken nog laagdrempeliger en het zorgt ervoor dat illegaal downloaden mogelijk minder wordt.' En ook Martijn Griffioen van uitgeverij Overamstel (Hollands Diep, Lebowski) reageert tegenover NRC Handelsblad enthousiast: 'We zien het als extra inkomsten, naast het papieren boek. Om dit model te laten slagen moet je volledig meedoen, ook met je meest recente uitgaven. Het kan ten koste gaan van de losse verkoop van ebooks, maar ik verwacht dat het vooral tot meer lezers leidt.'

Bol.com begeeft zich met de nieuwe dienst op een markt waar zich in mei vorig jaar onder andere ook Bruna meldde met de lancering van de abonnementsdienst Bliyoo, via welke voor een vast bedrag per maand onbeperkt digitale boeken en tijdschriften gelezen kunnen worden. Bliyoo heeft een aanbod van rond de 15.000 titels en biedt abonnees ook de mogelijkheid om tijdschriften, luisterboeken of stripboeken te downloaden.
Er is sprake van een groeiend aantal Spotify-achtige diensten voor e-books, waaronder onder andere Elly's Choice, dat in augustus 2014 gelanceerd werd door uitgeefconcerns VBK (o.a. uitgeverijen Atlas Contact, Ambo/Anthos, Veen, Houtekiet, Luitingh-Sijthof) en Dutch Media (o.a. Lebowski, Moon, Mistral, Carrera) en dat sinds 1 februari van dit jaar Bookchoice heet. Op dezelfde markt bewegen zich, naast de bibliotheken, bijvoorbeeld ook nog Tom Kabinet, de dienst die tweedehands e-books aanbiedt en Storytel, het bedrijf dat voor 9,99 euro per maand duizenden audioboeken aanbiedt, en dat vorig jaar nog het Deense Mofibo overnam, dat eveneens abonnementsdiensten voor e-books en audiobooks aanbood.

Zie ook de uitgebreide analyse van Raymond Snijders op zijn weblog: ‘Kobo Plus: een eerste indruk van de ebookabonnementsdienst van Bol en Kobo’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie