HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stadkamer Zwolle opent op 21 en 22 april nieuw onderkomen aan Zeven Alleetjes
23-02-2017
Op 21 en 22 april opent Stadkamer Zwolle, waarvan ook de bibliotheek deel uitmaakt, met een feestelijk programma de deuren van haar nieuwe pand aan de Zeven Alleetjes.
Op vrijdag 21 en zaterdag 22 april vindt met een uitgebreid activiteitenprogramma de feestelijke opening plaats van het nieuwe onderkomen van Stadkamer Zwolle aan de Zeven Alleetjes. Stadkamer Zwolle bestaat sinds 1 januari 2015 en ontstond uit een fusie van Bibliotheek Zwolle, Kunst & Zo (servicepunt voor kunst & cultuur) en kunstencentrum Muzerie. Binnen Stadkamer Zwolle worden vier pijlers onderscheiden: Lezen en lenen, Media- en Taaleducatie, Cultuureducatie en BuurtCultuur & Amateurkunst.

Met de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Zeven Alleetjes komt een eind aan een moeilijke periode tijdens welke steeds weer nieuwe problemen opdoken, onder andere rond de fusie met de Muzerie (onverwachte schulden) en de verhuizing naar het nieuwe pand. De Zwolse raad had in 2014 reeds besloten dat de bibliotheek haar toenmalige locatie aan de Diezerstraat zou moeten verlaten om als fusieorganisatie Stadkamer te verhuizen naar het voormalige GGD-kantoor aan de Zeven Alleetjes. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de fusieorganisatie half 2016 haar intrek zou nemen in het voormalige GGD-gebouw, maar daar bleken onverwacht ingrijpende asbestsaneringen noodzakelijk (meerdere keren), wat niet alleen vertraging maar ook een grote financiële tegenslag voor de gemeente Zwolle betekende (totaal 4 miljoen euro) . Vanwege het noodzakelijke uitstel van de verhuizing als gevolg van al deze problemen was de bibliotheek genoodzaakt om vanaf januari 2016 tijdelijk haar intrek te nemen in het Stadhuis, na vertrek uit haar oude onderkomen aan de Diezerstraat.

Het onderkomen van de Stadkamer in het voormalige gebouwencomplex van de GGD is ontworpen door JHK Architecten uit Utrecht. Op de begane grond  moeten, behalve de entree en balies, onder andere een cultureel café, een multifunctionele zaal en publieke werkplaatsen komen. De collectie van de bibliotheek zal worden geplaatst in de kelder en op de eerste en tweede verdieping. De werkruimtes bevinden zich op de bovenste verdiepingen. Een opvallend element van het ontwerp (pdf) vormen de vijftien zogeheten ‘hotspots’, bijzondere plekken tussen de collectie. Hotspots zijn bijvoorbeeld een Voorleeshoek en een Makkelijk Lezen Plein voor kinderen, een Doehoek, Huiswerklokaal, een Oefenruimte, een Taalpark of een Werkinfopunt. In september 2016 startte Stadkamer op Love to Fund een crowdfundingsactie om drie van deze hotspots (‘Jong geleerd’, ‘Iedereen doet mee’ en ‘Amateurkunst doet iets met je’) te financieren. Inmiddels is die met het binnenhalen van 26.155 euro succesvol afgerond.

De hoofdvestiging van de bibliotheek zal vanwege de verhuizing naar de Zeven Alleetjes vanaf 20 maart gesloten zijn. Men kan dan in de wijkvestigingen van Stadkamer terecht om boeken te lenen of in te leveren.
De Stadkamer kondigt voor het weekend van 21 en 22 april ‘een spectaculaire opening’ aan met een uitgebreid activiteitenprogramma, dat binnenkort bekendgemaakt zal worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie