HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Archief geschiedenis zwarte Nederlanders opent op 1 juli
24-02-2017
Naar verwachting zal op 1 juli, de nationale herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij, in Amsterdam The Black Archives opengaan. Nederland krijgt daarmee volgens de initiatiefnemers zijn eerste specifiek op zwarte geschiedenis gerichte archief.
Initiatiefnemers van The Black Archives zijn Mitchell Esajas en Jessica de Abreu van New Urban Collective (een platform voor diversiteit), die in 2015 het New Urban Café in het leven riepen, een ontmoetingsplaats en bibliotheek met boeken uit de nalatenschap van de Surinaams-Amsterdamse socioloog en schrijver Waldo Heilbron (ruim 2000 titels), die boeken verzamelde die bijdragen aan een niet-westers perspectief op de koloniale geschiedenis. Deze kleine bibliotheek in Amsterdam-Noord moest daar echter al snel weer weg, waarna de collectie terecht kon bij Ons Suriname, de huidige locatie op de Zeeburgerdijk. Bij Ons Suriname (een cultureel centrum in Amsterdam voor Surinamers) bleek zich ook nog een omvangrijke collectie van boeken en documenten te bevinden die jarenlang min of meer vergeten was. The Black Archives zal bestaan uit de Heilbroncollectie, aangevuld met de collectie die Esajas en De Abreu bij Ons Suriname aantroffen.

De collectie bestaat uit zeer uiteenlopende historische teksten van en over zwarte mensen in en buiten Nederland. Ook worden in de collectie iconische artefacten getoond. Volgens Esajas zijn er in Nederland wel instellingen en bibliotheken met boeken en collecties over de zwarte geschiedenis, maar die zijn niet zo grootschalig of openbaar. ‘Onze collectie laat een veel groter verhaal zien,’ aldus Esajas tegenover Het Parool. Esajas stelt in een NOS-reportage te hebben gemerkt dat er een grote behoefte bestaat onder jonge mensen om meer over hun geschiedenis te weten te komen, maar dat die nu nergens terecht kunnen om over de zwarte geschiedenis te leren. Esajas stelde in 2015 bij de opening van het New Urban Café dat het belang van de Heilbroncollectie schuilt in het feit dat het veelal om boeken gaat die niet te vinden zijn in de openbare bibliotheek of in andere bibliotheken, zeker nu de bibliotheek van het Tropeninstituut in 2013 is wegbezuinigd. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam is weinig literatuur van zwarte schrijvers en over de Afrikaanse diaspora te vinden, aldus Esajas..
De Abreu, de coördinator van het archief, stelt in Het Parool dat de collectie, die ongeveer 4000 items omvat, een belangrijke historische waarde heeft en een verhaal vertelt dat nog altijd zwaar onderbelicht is. De Abreu: ‘Ons archief laat zien dat zwarte geschiedenis veel meer is dan het slavernijverleden.’ Het is de bedoeling dat het archief na de opening voor iedereen vrij toegankelijk is. De Abreu hoopt dat het archief kan bijdragen aan de ontwikkeling van het bewustzijn over de zwarte geschiedenis.

De initiatiefnemers streven ernaar de collectie open te stellen op 1 juli, de nationale herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij, maar het is nog niet zeker of dat gaat lukken. ‘We streven ernaar, maar de collectie bestaat uit vele negentiende- en twintigste-eeuwse boeken, die heel zorgvuldig moeten worden behandeld. We nemen liever de tijd dan dat we deze boeken beschadigen,’ aldus Esajas.

Zie ook de reportage van de NOS: 'Een zolder vol zwarte geschiedenis in Nederland' en verder het artikel ‘Hoe dekoloniseer je de bibliotheek?’ dat op 30 september 2016 verscheen op NRC.nl


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie