HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Strandbibliotheek Katwijk maakt plaats voor Zomerbieb
07-03-2017
In plaats van de Strandbibliotheek krijgt Katwijk komende zomer een zogeheten Zomerbieb. De resultaten van de laatste jaren wijzen uit dat er een verminderde vraag is naar boeken op het strand terwijl de behoefte aan leuke activiteiten juist stijgt. Daarom organiseert Bibliotheek Katwijk onder de noemer 'Zomerbieb' een afwisselend en zomers activiteitenprogramma voor een breed publiek.
Bibliotheek Katwijk begon in 2005 met het gedurende de zomerperiode organiseren van een strandbibliotheek. Destijds werd met de strandbibliotheek begonnen in het kader van een door de provincie Zuid-Holland gefinancierd project dat door ProBiblio werd uitgevoerd. Later volgden ook Noord-Holland en enkele Friese gemeenten. In de hoogtijdagen waren er op ongeveer vijftien stranden 's zomers strandbibliotheken operationeel. Noord-Holland haakte na twee jaar echter alweer af, maar de provincie Zuid-Holland bleef de strandbibliotheken nog vijf jaar financieren uit de vernieuwingsgelden voor de bibliotheken, tot en met de zomer van 2009. Enkele bibliotheken gingen daarna nog zelfstandig verder met het organiseren van strandbibliotheken. Katwijk behoorde tot de laatste kustgemeenten met een strandbibliotheek, al worstelde men de laatste jaren wel met het rondkrijgen van de financiering ervan. Zo moest men voor 2013 op zoek naar sponsors omdat de gemeentelijke subsidie werd stopgezet en was er in 2014 helemaal geen strandbibliotheek omdat men de exploitatie niet rondkreeg.

Na elf jaar zet de bibliotheek nu dus definitief een punt achter het uitleenpunt op het Katwijkse strand. Bibliotheekdirecteur Jan Klerk zegt daarover in een persbericht: 'We hebben alle voor en tegens nog eens op een rijtje gezet. Het organiseren van een strandbieb kost veel tijd, energie en geld en dat voor zes weken. Het slechte weer van 2016, met zeer weinig stranddagen, heeft ook een rol gespeeld. Dan ben je toch beperkt in een kleine behuizing op het strand, zeker omdat het accent steeds meer op de activiteiten is komen te liggen. Soms moesten we iets op het laatste moment afzeggen of uitvoeren in onze vaste bibliotheekvestigingen. De conclusie was dat we op een andere manier invulling willen geven aan de toenemende vraag naar activiteiten.'

In plaats van de Strandbibliotheek zal Bibliotheek Katwijk deze zomer onder de naam Zomerbieb vanuit de vaste vestigingen een zomerprogrammering aanbieden. Te denken valt aan: knutselworkshops, een informatieavond, kennismaken met ‘iets nieuws’ of met iemand met een verhaal, vanuit de bieb onder begeleiding de natuur in, fotograferen, een kindervoorstelling, een wedstrijd, wekelijkse voorleesmomenten.
Bibliotheek Katwijk wil graag samenwerken met andere partijen om een zomers activiteitenprogramma samen te kunnen stellen.

Voor zover bekend is in Nederland nu alleen nog in het Friese Makkum 's zomers een strandbibliotheek te vinden. In Vlaanderen kunnen strandgangers in de zomermaanden wel nog op verschillende plaatsen een strandbibliotheek tegenkomen, onder andere in Nieuwpoort, Zeebrugge en De Haan.

Een korte geschiedenis van de Nederlandse strandbibliotheken is te vinden in een blogpost uit 2014 op het weblog van Jeanine Deckers.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie