HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke erepenning voor jarige Bibliotheek Assen
14-03-2017
Op 7 maart jl bestond Bibliotheek Assen precies honderd jaar.Ter gelegenheid van dit eeuwfeest kreeg Hanneke Bruggeman, directeur Bibliotheek Assen, afgelopen zaterdag 11 maart uit handen van burgemeester Marco Out de Koninklijke Erepenning uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens het avondprogramma van het BoekenFEST, dat zaterdag de gehele dag plaatsvond in het bibliotheekgedeelte van De Nieuwe Kolk.
Op 7 maart was het precies een eeuw geleden dat de Asser Vereniging voor Volksonderwijs de Asser bibliotheek stichtte. Op 7 maart 1917 werden de statuten bij de notaris gedeponeerd en op 16 november 1918 opende de ‘Openbare Leeszaal’ aan de Alteveerstraat 6 in Assen voor het eerst haar deuren.
In de honderd jaren die volgden ontwikkelde de Openbare Leeszaal zich tot de bibliotheek zoals we die anno 2017 kennen.

De bibliotheek staat inmiddels midden in de samenleving, zo stelt Bibliotheek Assen in een persbericht. Er wordt volop samengewerkt met diverse organisaties in de stad, waaronder MKB Binnenstad, het Wilhelmina Ziekenhuis, onderwijsinstellingen, maar ook met bijvoorbeeld vluchtelingen.  
Persoonlijke ontwikkeling voor iedereen blijft het belangrijkste uitgangspunt voor de Bibliotheek Assen. ‘En dat is hard nodig in tijden waarin steeds meer van burgers wordt gevraagd om te (kunnen) blijven participeren,’ aldus de bibliotheek.

Tijdens het jaarlijkse BoekenFest dat afgelopen weekend in de Asser bibliotheek plaatsvond, vond niet alleen de uitreiking van de Erepenning plaats, maar presenteerde oud-Asser Marcel Möring ook het eerste exemplaar van zijn speciaal voor (en over) de jarige bibliotheek geschreven thriller.
Gedurende het hele jaar vinden er activiteiten plaats ter gelegenheid van het jubileumjaar, dat op 15 februari werd afgetrapt met de opening van een tentoonstelling door bibliotheekdirecteur Hanneke Bruggeman. De tentoonstelling, ‘Verhalenbundel - 100 jaar Bibliotheek Assen’, werd ontwikkeld door conservator Karin Walsweer. Iedere maand wordt middels een wisselexpositie een ander thema belicht. Maandelijks worden ook honderd speciaal voor het jubileum ontwikkelde cadeautjes weggegeven aan bezoekers en er worden gedurende het jaar speciale boekencollecties samengesteld rondom het jubileum.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie