HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Delpher biedt nu ook toegang tot vijf regionale krantenbanken
17-03-2017
Delpher, de databank met fulltext gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, ontsluit sinds gisteren ook vijf regionale krantenbanken. Het gaat om Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en Waterlands Archief.
De ruim één miljoen krantenpagina's van de vijf regionale archieven die nu  via Delpher doorzocht kunnen worden, vormen een aanvulling op de elf miljoen krantenpagina's die al beschikbaar waren via het platform. In de loop van het jaar zullen nog meer krantenbanken doorzoekbaar worden, zo meldt de Koninklijke Bibliotheek (KB) in een persbericht.

Delpher ontsluit reeds ruim 1,3 miljoen gedigitaliseerde kranten. Veel wetenschappelijke en amateuronderzoekers maken er intensief gebruik van.

De KB stelt in het persbericht samen met vele partners, waaronder bibliotheken en erfgoedinstellingen, te werken aan een nationale digitale bibliotheek, in het kader waarvan via Delpher onder andere gedigitaliseerde historische teksten beschikbaar gesteld worden. 'Maar,' zo stelt de KB, 'er zijn meer instellingen met digitale collecties, met vaak ook platforms waarop ze die collecties aanbieden. Zo zijn er verschillende regionale krantenbanken, waarvan Archief Eemland, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar en Waterlands Archief nu ook via Delpher doorzocht kunnen worden. Dit is een prachtige stap in de ontwikkeling van de nationale digitale bibliotheek. We maken zo optimaal gebruik van de kracht van het netwerk.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie