HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Website Innovatiebieb gelanceerd
20-03-2017
Vorige week is tijdens het Nationale Bibliotheekcongres officieel de website Innovatiebieb.nl gelanceerd. Via de website  kan worden gezocht in ruim 70 projecten van bibliotheken, POI'en en de KB.
De Innovatiebieb is volgens de initiatiefnemers het digitale platform van het openbaar bibliotheeknetwerk in Nederland voor het delen en vindbaar maken van innovaties. 'Door het delen en vindbaar maken van innovatieve projecten in de Innovatiebieb kunnen bibliotheken gebruik maken van de kennis en ervaring die er ligt in het gehele netwerk. Met behulp van de zoekfuncties kunnen innovaties worden gezocht op de 15 thema’s van de Innovatieagenda en op tal van andere kenmerken. Materialen kunnen worden gedownload en er kan contact worden opgenomen met de bibliotheek, die de innovatie heeft uitgevoerd,' aldus de initiatiefnemers.

In de innovatiedatabase kan gezocht worden op doelgroep, kernfunctie, innovatiefase, thema, evaluatievorm, overnamemogelijkheid en materiaalsoort.

De Innovatiebieb komt voort uit de Gezamenlijke Innovatieagenda 2016-2018 (pdf) en is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB), provinciale ondersteuningsinstellingen (POI’en), de Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en de Koninklijke Bibliotheek. POI's, bibliotheken en de KB hebben hun innovaties ingevoerd in G!DS of via de website
In een tweede fase gaat de presentatie van innovatieve projecten gesplitst worden, zo meldt de KB op haar website.. De website wordt ingebouwd in BiebtoBieb achter een inlog. Daar kan extra informatie geplaatst worden, zoals begrotingen, projectplannen en dergelijke. Deze besloten website wordt uitgebreid met social media- en forumfuncties. Publieke informatie blijft via innovatiebieb.nl beschikbaar voor externe geïnteresseerden, zoals bijvoorbeeld gemeenten en provincies.

Zie ook de flyer (pdf)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Joost Heessels
21-3-2017 20:28
Nu alleen nog echte innovaties, dus geen knip en plak werk of boekenkasten.
Jacques Malschaert
25-3-2017 19:55
 Een van de vraagstukken die ons bezig houdt is: wat is nu precies innovatie? De reactie van Joost gaat richting een visie dat hij vindt dat innovatie alleen maar iets totaal nieuws en wellicht verstorends moet zijn. De meeste innovaties van de laatste decennia waren echter het betere 'knip en plakwerk'. Kijk naar de huidige mobiele telefoon. Alles was er al, alleen het is allemaal in elkaar gefrutseld om het maar even plat te formuleren.
Wat ik ook uit de reactie van Joost haal is dat het tot nu toe maar heel mager gesteld zou zijn met de innovaties in de bibliotheek. Ik vind dat eigenlijk wel meevallen. Hoewel sommige zaken wel heel traag gaan, geef ik toe. Mijn vraag aan Joost: wat heb je zelf aan innovaties bijgedragen? Misschien kun je een paar voorbeelden geven.

 
Joost Heessels
25-3-2017 20:50
 Gaan we weer. Voorbeelden van innovatie. Ik geloof  dat innoveren iets is wat je met een team doet. En in Nieuwegein waar ik werkte waren we innovatief. Maar ik snap je reactie wel. En ik begrijp je fustratie ook maar ik laat je daar maar in.
Wim Keizer
28-3-2017 11:30

Ik hoorde en las dat er in de vakliteratuur onderscheid wordt gemaakt tussen “incrementele innovaties” en “radicale innovaties”: http://www.bibliotheekblad.nl/rubrieken/artikel/1000007665.

Ben wel benieuwd welke zaken "heel traag" gaan.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie