HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nu.nl vergelijkt aanbod e-books bibliotheek met andere abonnementsdiensten voor e-books
28-03-2017
In een uitgebreid artikel zet Nu.nl de drie grootste abonnementsdiensten voor e-books naast elkaar, waaronder ook het e-booksplatform van de openbare bibliotheken. Nu.nl vergelijkt de diensten onder andere op punten als aanbod en gebruiksgemak.

Nu.nl betrekt in zijn vergelijking het in 2015 door Bruna gelanceerde Bliyoo, de vorige maand door Bol.com en e-readerfabrikant Kobo gepresenteerde dienst Kobo Plus en de uitleendienst voor e-books van de openbare bibliotheken via Bibliotheek.nl.

In het artikel wordt geconstateerd dat de drie diensten elkaar voor wat het aantal aangeboden Nederlandstalige titels betreft niet veel ontlopen. Op Kobo Plus staan 16.000 Nederlandse boeken (de Kobo-website lijkt overigens te suggereren dat er eerder sprake is van ruim 17.000 Nederlandstalige titels), Bliyoo biedt 15.000 titels aan en op Bibliotheek.nl zijn 14.000 Nederlandstalige e-books beschikbaar, aldus Nu.nl. In het totaal zijn er momenteel in Nederland rond de 44.000 titels als e-book te koop.
Voor de vergelijking is ook gekeken naar het aantal titels uit de top 25 best verkochte boeken van de jaren 2016, 2015, 2014, 2010, 2005 en 2000 dat per dienst beschikbaar is. Het gaat in totaal om 132 titels. ‘Kobo Plus komt hier nipt als winnaar uit de bus: de dienst heeft 38 titels in zijn aanbod, zo'n 29 procent van het totaal. Bibliotheek.nl volgt kort daarna met 35 titels (27 procent). Bliyoo doet het duidelijk minder goed met 26 titels (20 procent),’ aldus Nu.nl, dat het verder opvallend noemt dat het aanbod behoorlijk verschilt per dienst. ‘Slechts zes boeken zijn op alle drie de diensten aanwezig. Elke abonnementsdienst heeft boeken die op geen van de twee concurrenten staan.’ Waarbij Bibliotheek.nl volgens Nu.nl het meest 'unieke' aanbod heeft. Ruim vier op de tien titels zijn niet te vinden bij Kobo Plus en Bliyoo. Bij die twee diensten is zo'n 15 procent van het aanbod uniek.
‘Liefhebbers van Nederlandstalige literatuur lijken het best terecht te kunnen bij de site van de bibliotheken. Bliyoo en Kobo Plus scoren iets beter als het gaat om vertaalde literatuur, en zij hebben ook een uitgebreider aanbod van thrillers, van schrijvers als Saskia Noort en Nicci French,’ zo wordt geconcludeerd in het artikel.

Waar het gaat om het gebruiksgemak noemt Nu.nl Kobo Plus de duidelijke winnaar.
Op Bibliotheek.nl zijn ongeveer 10.000 van de 14.000 boeken ook via e-readers te lezen. Het verlengen van de uitleenperiode (3 weken) van via Bibliotheek.nl geleende e-books noemt Nu.nl ‘omslachtig’. Sommige via Bibliotheek.nl geleende e-books zijn alleen in browsers of in de app van de bibliotheek te lezen. Die app zit niet boordevol functies, maar werkt goed, aldus Nu.nl.

Wie onbeperkt e-books wil lezen, kan qua prijs-kwaliteitverhouding het best terecht bij de bibliotheek, zo luidt de conclusie van Nu.nl. De dienst van de bibliotheken is bijna drie keer zo goedkoop als een abonnement op Kobo Plus of Bliyoo (120 euro per jaar). Die diensten zijn vooral de moeite waard als je specifieke boeken wilt lezen die bij de bibliotheek niet beschikbaar zijn, of (in het geval van Kobo Plus) als je bereid bent om meer te betalen voor groter gebruiksgemak.
Nu.nl plaatst er echter wel de kanttekening bij dat dat de duurdere abonnementsdiensten voor meer inkomsten bij uitgevers en auteurs zorgen. Volgens Bol.com-directeur Daniel Ropers gaat 60 à 65 procent van het abonnementsgeld van Kobo Plus naar de uitgevers. Wie twee boeken in de maand leest, betaalt per boek gemiddeld zo'n 2,50 euro aan een uitgever terwijl de bibliotheek per uitgeleend e-book 12 tot 60 eurocent aan uitgevers uitkeert (afhankelijk van de verschijningsdatum van het boek), zo stelt Nu.nl op basis van uitspraken van Sander van Kempen, afdelingshoofd e-books bij de Koninklijke Bibliotheek, in juli 2015. [De KB liet desgevraagd weten dat Van Kempen, afdelingshoofd Dienstenontwikkeling, niet meer bij aankoop van e-books betrokken is. De afdeling Collecties doet die aankoop. De bedragen kloppen niet meer. Omwille van haar onderhandelingspositie doet de KB geen uitspraken over de bedragen die zij aan de uitgevers betaalt. Het bedrag per uitlening is wel iets gestegen, waardoor actuelere titels en “eversellers” nu ook beschikbaar zijn in het aanbod. Het KB-uitgangspunt is dat het bedrag per uitlening verschilt op basis van de ouderdom van een titel en/of het commercieel succes van een titel.]

Ropers bekritiseert het gesubsidieerde verdienmodel van de bibliotheek: ‘Dat model is natuurlijk niet houdbaar, dat ziet iedereen.’ Volgens Ropers biedt Kobo Plus uitgevers meer zekerheid, bijvoorbeeld als de politieke keuze wordt gemaakt om bibliotheken minder te steunen.

Nu.nl verwijst ook nog kort naar enkele andere diensten (zonder die verder in de vergelijking te betrekken) onder andere BookChoice (voorheen Elly's Choice), Booqees, dat zich met een aanbod van ruim 1000 kinderboeken speciaal richt op kinderen tot 14 jaar en Bookmate, een van oorsprong Russische dienst via welke voor 7 euro per maand enkele duizenden Nederlandse titels beschikbaar zijn (zie hierover ook de bespreking van Raymond Snijders).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie