HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NBD Biblion en Alignment House gaan samenwerken om ‘vliegwiel voor innovatie’ te vormen
28-03-2017
NBD Biblion en the Alignment House gaan de komende jaren samenwerken om innovatieve programma’s te ontwikkelen voor bibliotheken. De doelstelling hierbij is om de bibliotheek te ondersteunen om lokaal sterker in positie te komen.
In een vandaag gepubliceerd persbericht, waarin de samenwerking een ‘vliegwiel voor innovatie’ genoemd wordt, stellen beide organisaties onder meer: 'De bibliotheek beweegt steeds meer naar het sociale domein en helpt inwoners meer zelfredzaam te zijn in onze snel veranderende samenleving. De nadruk ligt daardoor steeds meer op programma’s en minder op de collectie. Nu al wordt 10-20% van de bibliotheekbudgetten ingezet voor programmering. NBD Biblion wil de bibliotheken hierin faciliteren en zal dit in samenwerking met The Alignment House [o.a. bekend van de BredeBieb - red.] realiseren.'

'De samenwerking van NBD Biblion en the Alignment House richt zich op de ontwikkeling van programma’s in de breedste zin van het woord. Hierbij wordt samengewerkt met partners in het stelsel maar ook zeker daarbuiten. Denk aan partners in het sociaal domein, maar ook landelijke en private partijen. Belangrijke doelgroepen waar de nieuwe samenwerking zich onder andere op richt zijn: jeugd en ouderen. De collectie zal een wezenlijk onderdeel zijn van ieder programma dat wordt ontwikkeld.
Het streven is de lokale bibliotheken en de branche nauw te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe programma’s. Via een innovatief verdienmodel kunnen bestaande programma’s worden opgeschaald zodat de bibliotheek die het programma heeft ontwikkeld financieel meeprofiteert. De eerste programma’s voor jeugd zijn onlangs gepresenteerd tijdens het Nationale Bibliotheekcongres: "Oei ik Groei in…" en Tjugo,' aldus beide samenwerkingspartijen in het persbericht.

René Leermakers, directeur van NBD Biblion, spreekt in een filmpje waarin de directeuren de samenwerking toelichten, over het 'activeren van de collectie' van de lokale bibliotheken om er zo voor te zorgen dat ze in stelling gebracht worden in de lokale gemeenschap. Bas Pietersen, directeur Alignment House, zegt in het filmpje dat de nadruk komt te liggen op het in samenwerking met andere partijen ontwikkelen van programma's waarmee bibliotheken zich lokaal optimaal kunnen positioneren. Die programma's zullen zo veel mogelijk 'plug-and-play' worden ontwikkeld, wat wil zeggen dat de bibliotheek een programma aangeboden krijgt inclusief de marketing en de begeleiding die nodig is om het programma in de eigen situatie optimaal te kunnen inzetten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie