HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Virtueel poëziemuseum opent op Amsterdamse Museumplein
29-03-2017
Op 1 april opent op het Museumplein in Amsterdam een virtueel Poëziemuseum dat 24 uur per dag gratis te bezoeken is via een app. Voor het virtuele museum selecteerde Anna Enquist zestig gedichten van tien Nederlandse dichters.
Het museum is opgebouwd uit tien virtuele paviljoens - voor elke dichter een - waar per dichter zes driedimensionale gedichten getoond worden. De bezoeker leest de ruimtelijke gedichten via zijn of haar telefoon of tablet. Anna Enquist selecteerde gedichten van Ida Gerhardt, Annie M.G. Schmidt, Gerrit Kouwenaar, Elly de Waard, Neeltje Maria Min, Leonard Nolens, Eva Gerlach, René Puthaar, Menno Wigman en Alfred Schaffer.

Poeziemuseum

Bij het openen van de app op het Museumplein zal de gebruiker op zijn tablet of smartphone de tien virtuele paviljoens van het museum tussen het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum zien in een Augmented Reality layer die als het ware over de werkelijkheid heen is gelegd.

Initiatiefnemer Internationational Silence, dat 'culturele projecten op het snijvlak van kunst en design' ontwikkelt, noemt het Poëziemuseum  'een innovatieve cross-over tussen literatuur, vormgeving, typografie, architectuur en Augmented Reality. (...) Een open index van mogelijkheden waarbij poëzie op een actuele, experimentele, speelse en wellicht soms provocatieve manier opnieuw gelezen kan worden: een binnenpretpark.'

De app is vanaf 1 april voor iOS gratis verkrijgbaar via www.poeziemuseum.amsterdam. Android volgt binnenkort.

Het Poëzie Museum wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie