HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB sluit overeenkomst met Persgroep om kranten te digitaliseren
31-03-2017
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Persgroep hebben overeenstemming bereikt om belangrijke na-oorlogse landelijke en regionale kranten online beschikbaar te maken. De Persgroep stelt de titels uit haar bezit ter beschikking en de KB spant zich in om die te digitaliseren en hiervoor fondsen te werven. De gedigitaliseerde kranten zullen uiteindelijk via Delpher te vinden zijn.
Bart Verkade, zakelijk directeur van de Persgroep, en Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB, ondertekenden onlangs een licentieovereenkomst die de KB in staat stelt om alle titels van de Persgroep waarop deze het auteursrecht bezit, te digitaliseren, op te slaan in het digitaal magazijn en online beschikbaar te stellen. De Persgroep ontvangt ook zelf de digitale bestanden.

Beide partijen noemen het initiatief een 'prachtig voorbeeld van publiek-private samenwerking met het doel uniek erfgoed te bewaren en toegankelijk te maken'.

De Persgroep is uitgever van een aantal landelijke en regionale dagbladen en stelt het van groot belang te vinden dat deze titels vrij beschikbaar komen voor wetenschappelijk onderzoek en het algemene publiek. De KB heeft uit het brede bezit aan titels (pdf) van de Persgroep reeds enkele landelijke titels gedigitaliseerd. De Volkskrant, Trouw en Het Parool komen volgens planning dit najaar online. Spoedig daarna volgen jaargangen van onder meer Algemeen Dagblad, De Gelderlander en Brabants Dagblad. KB en Persgroep tekenden ook een intentieverklaring, waarin zij de hoop uitspreken, dat de KB voldoende fondsen zal vinden voor het digitaliseren van de overige titels. 'Wij zien zeker goede kansen om fondsen te vinden. Het is van algemeen belang dat dit gezamenlijke erfgoed digitaal toegankelijk is,' aldus KB-directeur Lily Knibbeler in een persbericht van de KB.

Via Delpher zijn op dit moment reeds ruim elf miljoen pagina’s uit kranten van 1618 tot 1995 beschikbaar die de afgelopen jaren gedigitaliseerd zijn. Een jaar geleden maakte de KB nog bekend dat Delpher was uitgebreid met drie miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's, onder andere van Algemeen Handelsblad, opvolger NRC Handelsblad en van zo'n zeventig regionale kranten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie