HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Oss verhuist naar binnenstad
05-04-2017
Met de ondertekening van een intentieovereenkomst tussen de gemeente en de investeringsmaatschappij Van Deursen Group is voorgesorteerd op het besluit om de Bibliotheek Oss, samen met andere culturele instellingen, te verhuizen van haar huidige locatie aan de Raadhuislaan naar het stadshart. In de overeenkomst is vastgelegd dat het voormalige V&D-pand in de binnenstad plaats zal maken voor nieuwbouw waarin onder andere de bibliotheek een plek krijgt.
In de overeenkomst staat dat pandeigenaar Van Deursen Group het oude V&D-pand aan de Walstraat zal slopen om er een complex met minstens tachtig woningen, winkels, horeca en cultuur te bouwen. De bedoeling is dat de bibliotheek, het stadsarchief en de Volksuniversiteit verhuizen naar de nieuwbouw in de Osse binnenstad. Hoe een en ander vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk. Er zijn drie scenario’s ontwikkeld. Op 4 juli zal het college de knoop doorhakken en een keuze maken uit de geformuleerde scenario’s. Daarna oordeelt de gemeenteraad over de plannen en gaat de samenwerking met de Van Deursen Group een volgende fase in, zo meldt het Brabants Dagblad. Duidelijk is in ieder geval dat in de nieuwbouwplannen cultuur de helft van de ruimte krijgt en horeca en retail de andere helft verdelen. Daar bovenop komt een woontoren.

De Bibliotheek Oss, een vestiging van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) is nu nog gevestigd aan de Raadhuislaan, aan de rand van het centrum. Er spelen al jaren discussies over de verhuizing van de Osse bibliotheek. Het pleit is nu dus beslecht in het voordeel van de voorstanders, onder wie ondernemers, die denken dat de verhuizing van de bibliotheek kan bijdragen aan het revitaliseren van de kwakkelende binnenstad, daarbij verwijzend naar Arnhem, waar het enkele jaren geleden geopende Rozet een impuls heeft gegeven aan een voorheen wat wegkwijnend deel van de binnenstad. Ook de culturele partijen in de stad, verenigd onder de noemer UIThuis, zijn voorstander van de verhuizing. Zij pleitten eind vorig jaar in een manifest voor het ontwikkelen van een cultuurhuis, het UIThuis, op de plek van het V&D-pand. De verhuizing van de bibliotheek wordt daarbij gezien als de katalysator. De bibliotheek zou de motor kunnen worden van een nieuw te bouwen, iconisch gebouw.

Het kan overigens nog wel enkele jaren duren voordat de verhuizing haar beslag krijgt. Verantwoordelijk wethouder Gé Wagemakers verwacht dat het nog zeker twee jaar kan duren voordat met de bouw begonnen kan worden, aldus het Brabants Dagblad.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie