HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA opent nieuw filiaal in Noord
19-04-2017
Op 8 april is de nieuwe OBA-vestiging Van der Pek in het Amsterdamse stadsdeel Noord officieel geopend. Het filiaal vervangt de oude vestiging Hagedoornplein in Noord, die op 22 maart haar deuren sloot.
OBA opent nieuw filiaal in Noord
De nieuwe vestiging van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is gehuisvest aan het Mosplein in de Van der Pekbuurt in een gebouwtje in Amsterdamse School-stijl (1923), ooit gebouwd als bakkerij De Eersteling. Het filiaal is de kleinste OBA-vestiging van Amsterdam. SeArch Architects is verantwoordelijk voor de restauratie van het pand en Aat Vos (onder andere ook bekend van de in 2015 geopende bibliotheek in Oosterhout) verzorgde de inrichting, die te kenschetsen is als ‘raw design’, met onbehandelde muren en een informele, wat rauwe uitstraling die toch een huiselijke sfeer heeft. Doordat de twee verdiepingen doorsneden zijn door een vide (waarin de oude vloerbalken nog zichtbaar zijn) is het totale vloeroppervlak relatief beperkt, maar toch geeft het interieur een ruimtelijke indruk. Dit komt mede doordat de boekenkasten op alle etages tegen de wanden staan. Het filiaal mocht geen klassieke 'fietsenstalling' worden, zo zegt Vos in Het Parool, daarmee doelend op de manier waarop in veel bibliotheken boeken in slagorde worden gepresenteerd. OBA-directeur Martin Berendse spreekt van 'boeken tegen de muur, mensen op de vloer'.

Van der Pek 1 Van der Pek 2
Van der Pek 3 Van der Pek 4

Berendse: ‘Deze OBA draait niet om boeken alleen, het gaat om de combinatie van ontmoeten en lezen. Bij OBA Hagedoornplein was er veel vraag naar de jeugd- en jongerencollectie. We gaan investeren in vernieuwing van deze collectie. De volwassenencollectie wordt kleiner, maar actueler. Voor meer gespecialiseerde boeken, verwijzen we door naar OBA Banne, OBA Waterlandplein of de Centrale OBA. We differentiëren per verstiging. De ene OBA heeft een grotere collectie, de andere is meer gespecialiseerd. Deze vestiging richt zich specifiek op jonge gezinnen en Noorderlingen die er al langer wonen. In deze vestiging staan actualiteit, jeugd en het leren van de Nederlandse taal centraal.’

De vestiging heeft een kinderhoek op de begane grond, studie- en werkplekken op de eerste etage en een multifunctionele ruimte op de tweede etage, die met lichte gordijnen kan worden afgescheiden van de rest van de ruimte en daardoor kan dienen als vergader- of presentatiezaal. Op de begane grond is verder relatief veel ruimte ingeruimd voor de koffiehoek en een zitruimte.

De bibliotheek moet een huiskamer voor de buurt worden, door Vos ook wel een ‘third place’ genoemd. Ook OBA-teamleider Meliha Koyluoglu spreekt in Metro over een huiskamer. ‘Je kunt er lekker zitten, koffiedrinken en mensen ontmoeten. Midden op het Mosplein, een mooie centrale plek. Voor mij is het vooral belangrijk dat er voor alle Amsterdammers een bieb is op redelijke afstand. Dat ze een plek hebben om naartoe te gaan om nieuwe dingen te leren. Dat probeer ik met al onze activiteiten ook duidelijk naar voren te laten komen: mensen moeten iets kunnen leren,’ aldus Koyluoglu.

Van der Pek 5 Van der Pek 6 Van der Pek 7


De vestiging Van der Pek is 46 uur per week geopend (waarvan 9 uur op twee ochtenden op basis van selfservice).
Op 21 april wordt er aan het IJ ter gelegenheid van de opening van vestiging Van der Pek een ‘Windbeestenfeest’ met zelfgemaakte vliegers georganiseerd.

Overigens werd onlangs bekend dat medio 2018 OBA ook in De Pijp een nieuwe vestiging zal openen. Op het voormalige Gemeentelijk Archiefterrein gaat de OBA samen met het Ostadetheater een nieuw cultuurhuis exploiteren. Het is de bedoeling dat dit cultuurhuis halverwege 2018 haar deuren opent. Het zal behalve de OBA-vestiging een theaterzaal met 150 stoelen, een studio en een café-restaurant huisvesten. Op woensdag 8 maart 2017 hebben het Ostadetheater en de OBA hiervoor de samenwerkingsafspraken ondertekend. Het OBA-filiaal Cinetol in De Pijp zal tegen die tijd haar deuren sluiten. OBA-directeur Martin Berendse spreekt in Het Parool van een ‘ideale oplossing’. ‘We hebben met heel veel plezier in Cinétol gezeten, maar we stonden voor de keuze: óf voor heel veel geld een verbouwing laten uitvoeren, óf verhuizen naar een nieuwe plek,’ aldus Berendse, die zich zegt te verheugen op de samenwerking met het Ostadetheater. ‘We willen in alle vestigingen een samenwerking aangaan met een culturele instelling. Op het Javaplein doen we dat al met de Volksuniversiteit, in mei gaat ons nieuwe onderkomen in de Bijlmer open, dat we delen met Imagine IC. De OBA moet een plek zijn waar mensen graag zijn, niet alleen een plek om boeken te lenen,’ zo zegt Berendse bij wijze van toelichting.

Foto's: Bart Janssen


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie