HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
FryskLab winnaar internationale prijs voor innovatieve bibliotheekprojecten
28-04-2017
FryskLab behoort tot de drie projecten waaraan de American Library Association (ALA) dit jaar de ‘Presidential Citation for Innovative International Library Projects’ heeft toegekend, een prestigieuze prijs voor innovatieve bibliotheekprojecten wereldwijd. De prijs wordt op 26 juni uitgereikt tijdens de jaarlijkse ALA-conferentie in de Chicago Public Library.
De ‘Presidential Citation for Innovative International Library Projects’ wordt door de American Library Association (ALA) sinds 2008 jaarlijks toegekend aan drie projecten 'to recognize innovative contributions to international librarianship'.

FryskLab is voor de prijs voorgedragen door Ellen Tise, voormalig voorzitter van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) en nu directeur van de Universiteitsbibliotheek van Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Een commissie van de ALA erkent FryskLab met het verzilveren van de nominatie als innovatief, uniek en een inspiratiebron voor bibliotheken wereldwijd, zo stelt Frysklab in een persbericht (pdf)
'Dat de grootste bibliotheekassociatie ter wereld ons deze onderscheiding toekent is een grote eer. Het benoemen van het belang van makerspaces in bibliotheken door de ALA in 2013 was voor ons één van de meest belangrijke motivaties om met FryskLab van start te gaan,' aldus projectleider Jeroen de Boer, die er desgevraagd aan toevoegt tijdens de ALA-conferentie in Chicago in juni samen met projectleden Aan Kootstra en Bertus Douwes de prijs in ontvangst te zullen nemen. Tijdens de International Poster Session zullen zij daar ook het bredere kader van de ontwikkeling van makerspaces in Nederlandse bibliotheken schetsen.

FryskLab ontstond in 2013 als initiatief van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) en de Friese bibliotheken, gebaseerd op het FabLab-concept, zoals dat bedacht is door Neil Gershenfeld, directeur van het Centre of Bits and ATOMs (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hoofddoelstelling van het project rond het mobiele BibliotheekFabLab is het bijdragen aan de innovatiekracht van Friesland. De vaardigheden die kinderen en jongeren opdoen in het mobiele lab vormen hiervan de kern.

In het kader van de in 2016 geformuleerde Beleidsvisie Mediawijsheid 2016-2018 van de Koninklijke Bibliotheek, getiteld Mediawijsheid en de openbare bibliotheek: van warenhuis naar wegwijzer tot werkplaats (pdf), voert Bibliotheekservice Fryslân (BSF) drie pilots uit om het nieuwe aandachtsgebied ‘werkplaats’ in de praktijk te testen. In deze visie wordt uitgegaan van drie rollen voor de bibliotheken op het gebied van mediawijsheid: die van 'warenhuis', 'wegwijzer' en 'werkplaats'. De bibliotheek als warenhuis voorziet iedereen van allerhande kennis en informatie. De bibliotheek als wegwijzer helpt mensen de juiste (media)vaardigheden te verwerven en leert hun omgaan met de dagelijkse overvloed aan (on- en offline) informatie. De bibliotheek als werkplaats, ten slotte, biedt mensen een plek om sámen met anderen kennis te vergaren, delen en ontwikkelen. Dit vergroot 21e-eeuwse vaardigheden die belangrijk zijn om mediawijs te zijn of worden.
Een van de drie pilots die BSF in het kader van de KB-visie Mediawijsheid uitvoert is 'Impact door Connectie op School', waarin gekeken wordt hoe kinderen nieuwe ontwikkelingen en technologie zo gemakkelijk mogelijk adopteren om daarmee lokale impact te realiseren. De andere twee pilots zijn MediawijzerMakers en een project rond de toepassing van de Kennisnet Hype Cycle Digitale geletterdheid voor de Bibliotheek op school.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie