HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Hilvarenbeek opent Dementheek
05-05-2017
Op dinsdag 23 mei zal verantwoordelijk wethouder Bernd Roks samen met een mantelzorger in de bibliotheek van Hilvarenbeek een zogehten 'dementheek' openen. Een dementheek is een herkenbare plek in de bibliotheek met informatie en verhalen over het thema dementie.
Bij de Dementheek kunnen niet alleen mensen met dementie terecht, maar juist ook mantelzorgers, familie en vrienden van mensen met dementie. Zij vinden er boeken, folders, DVD's, (voorlees)boeken en spelletjes. Ook zijn er speciale ‘koffertjes’ te leen die mensen mee naar huis kunnen nemen. Dit kan mensen helpen dementie beter te begrijpen of om ze handvatten te geven er in het dagelijks leven beter mee om te kunnen gaan.

De Dementheek is tot stand gekomen in het kader van het streven van  Hilvarenbeek om een 'dementievriendelijke gemeente' te zijn. Het gaat om een initiatief van de stuurgroep Hilvarenbeek Dementievriendelijke gemeente en verschillende werkgroepen van vrijwlligers die activiteiten op dit gebied ontwikkelen in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant, waartoe de vestiging in Hilvarenbeek behoort.

Eerder dit jaar opende op 22 februari in een andere vestiging van Bibliotheek Midden-Brabant, die in Goirle, ook al een dementheek. (Zie ook dit filmpje van de Lokale Omroep Goirle)
De laatste jaren werden onder andere ook dementheken geopend door BiblioNu in haar vestiging in Venraij, door Bibliotheek De Kempen in haar vestiging in Bladel en in Bibliotheek Veghel (vestiging NOBB). Bibliotheek Dommeldal heeft in haar filialen in Geldrop en Mierlo een dementheek ingericht.
Ook Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum toont zich actief op dit gebied.

De OBA heeft sinds 27 oktober 2016 een zogenoemd Geheugenkabinet, ingericht met boeken, dvd’s en spellen, voor mensen met dementie en Alzheimer en hun mantelzorgers, waarmee de materialen op één plek in de bibliotheek te vinden zijn. Naast het aanbieden van deze collectie wil de OBA de sociale interactie versterken, onder andere door het samen lezen van een boek uit de collectie door een mantelzorger en een dementiepatiënt te bevorderen.
In 2015 ging in de OBA de pilot Muziek op Maat van start. In het kader van dit project, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Muziekweb, kan er een iPod shuffle geleend worden waarop de speciaal voor iemand met dementie uitgezochte muziek is gezet: een wenslijst met maximaal dertig liedjes.

Ook in Groningen en Drenthe kent men het fenomeen 'dementheek' (o.a. in Leek, Meppel, Hoogeveen en Steenwijkerland). In die gevallen gaat het echter om een advies- en informatiepunt dat losstaat van de bibliotheek.

Zie ook de website Dementievriendelijk.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie