HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leenrecht Verenigd Koninkrijk uitgebreid naar e-books en luisterboeken
09-05-2017
De bestaande leenrechtregeling voor openbare bibliotheken in Groot-Brittannië wordt uitgebreid naar e-books en luisterboeken. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het eerste land dat de consequentie trekt uit de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 10 november vorig jaar.
Het Europese Hof bepaalde op 10 november 2016 in de zaak die de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) had aangespannen tegen de Stichting Leenrecht dat bibliotheken e-books, net als fysieke boeken, mogen uitlenen zonder dat daarvoor toestemming van de uitgever nodig is, mits voor elk uitgeleend e-book (op basis van het 'one copy, one user'-principe) een leenrechtvergoeding betaald wordt. Met het aannemen van de zogeheten Digital Economy Bill op 27 april volgt het Verenigd Koninkrijk als eerste land ter wereld in feite de uitspraak van het Europese Hof door vast te leggen dat het leenrecht niet alleen meer geldt voor fysieke boeken maar wordt uitgebreid naar e-books. De Digital Economy Bill zal van kracht worden op 1 juli 2018 en de eerste uitbetalingen aan auteurs zullen naar verwachting in januari 2020 plaatsvinden. De auteurs in Groot-Brittannië ontvangen 7,82 pence (ongeveer 9 eurocent) per uitlening. (In Nederland bedraagt de leenrechtvergoeding voor fysieke boeken op dit moment overigens ruim 13 eurocent per uitlening.)

Joanna Trollope van de Society of Authors (SoA) spreekt in The Bookseller van een grote overwinning na jaren van lobbyen en overleg met auteurs, bibliotheken, uitgevers, boekhandels en het ministerie van Culture, Media and Sport (DCMS). De SoA wil zich er nu onder andere ook voor gaan beijveren dat de regeling wordt uitgebreid naar vrijwilligersbibliotheken.

De maatregel werd door verantwoordelijk minister Rob Wilson reeds aangekondigd in februari van dit jaar. Wilson sprak toen van een ‘belangrijke verandering’ ‘that would help libraries to embrace the digital age and put e-book authors on "the same footing" as other writers, illustrators and photographers whose physical books are borrowed for free,’ aldus The Bookseller.

In het Verenigd Koninkrijk worden de leenrechtvergoedingen betaald uit een overheidspotje. Het fonds dat hiervoor beschikbaar is, bedraagt 6,6 miljoen pond (ruim 7,8 miljoen euro) per jaar en zal met het oog op de uitbreiding naar e-books niet worden verhoogd, zo bevestigde een woordvoerder van het ministerie in februari tegenover The Bookseller. Schrijvers hebben recht op jaarlijks maximaal 6600 pond (ruim 7800 euro) aan leenrechtvergoedingen uit dit potje.

In Groot-Brittannië worden jaarlijks door The British Library ruim 4 miljoen e-bookuitleningen en ongeveer 1 miljoen uitleningen van luisterboeken geregistreerd. (In Nederland circa 2,8 miljoen e-bookuitleningen.) The Bookseller spreekt van een toename van het aantal uitleningen in 2016 met 38%. Volgens een woordvoerder van de Society of Authors (SoA) is op grond van deze cijfers het bedrag dat gemoeid zou zijn met de leenrechtvergoeding voor e-books nog relatief beperkt (circa 250.000 pond), maar is het principe ‘extremely important’.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie