HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mecanoo ontwerpt interieur LocHal Tilburg
11-05-2017
Mecanoo, het architectenbureau van Francine Houben, is geselecteerd om het ontwerp te maken voor het interieur van de LocHal in de Tilburgse Spoorzone. In de LocHal zal onder andere de bibliotheek gehuisvest worden, naast Seats2Meet en de provinciale ondersteuningsorganisaties voor de kunst- en cultuursector bkkc en Kunstbalie.
Mecanoo ontwerpt interieur LocHal Tilburg
Peter Kok, directeur/bestuurder van de Bibliotheek Midden-Brabant, waarvan Bibliotheek Tilburg een vestiging is, zegt in een persbericht: 'We zijn verheugd dat Mecanoo met ons de Bibliotheek in de LocHal gaat vormgeven. Wij willen samen met hen en de andere partijen in de LocHal dit unieke gebouw maken tot een betekenisvolle plek in Tilburg. Een plek waar iedereen zijn talent kan ontwikkelen, waar je nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd, waar je nieuwe ideeën kunt toetsen, andere mensen kunt ontmoeten, kennis kunt ontwikkelen, verhalen kunt uitwisselen. Mecanoo staat voor deze brede betekenis van Bibliotheken.'

Francine Houben, creatief directeur van Mecanoo architecten: 'Wij kijken er naar uit om een bibliotheek te ontwerpen die echt past bij Tilburg en haar inwoners, maar die ook aantrekkingskracht heeft op bezoekers van buiten. De LocHal heeft enorme potentie om een onvergetelijke plek voor Tilburg te worden.'

Mecanoo heeft onder andere de in 2013 opgeleverde bibliotheek van Birmingham ontworpen en is op dit moment betrokken bij de renovatie van de bibliotheken van New York en Washington.

Bibliotheek Midden-Brabant wil in de LocHal, onderdeel van de Spoorzone, de voormalige NS‐werkplaats en bedrijventerrein met  veel industrieel erfgoed achter het Tilburgse station, de zogeheten Bibliotheek Nieuwe Stijl verder vormgeven.

De sloopwerkzaamheden aan de LocHal zijn inmiddels gestart en over een paar weken start de renovatie. De oplevering van de LocHal is nu gepland voor juli 2018. Na de renovatie bedraagt het bruto vloeroppervlak van de LocHal circa 11.000 m2.

Het laatste nummer van Bibliotheekblad (nr 3 2017) bevat een interview met Francine Houben en Prinses Laurentien over het op hun inititiatief opgerichte Eye Opener Fonds. Francine Houben besloot in 2015 het prijzengeld verbonden aan de aan haar toegekende Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs (ad 150.000 euro) in te zetten voor het ondersteunen van innovatieve, creatieve projecten die tot doel hebben het culturele, economische en maatschappelijke belang van bibliotheken te stimuleren. In overleg met Prinses Laurentien leidde dat tot de oprichting van het Eye Opener Fonds.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie