HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
‘Bibliotheek en TEDx ideale combinatie’
Bart Janssen
16-05-2017
De openbare bibliotheek en TEDx zijn voor elkaar voorbestemd, zo vindt Ellen Minkels, de drijvende kracht achter TEDx Veghel. Beide zijn immers gericht op kennisdelen, willen een platform voor debat zijn en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling en educatie. Reden waarom Minkels voor de tweede editie van TEDx Veghel, die op 9 juni plaatsvindt en als thema ‘Kennis’ heeft, de samenwerking heeft gezocht met de bibliotheeksector.
‘Bibliotheek en TEDx ideale combinatie’
Minkels heeft een aantal jaren in de Verenigde Staten gewoond, maakte daar kennis met TED en raakte er direct enthousiast voor. Het fenomeen TED conference ontstond in de jaren tachtig in de VS en is de aanduiding voor een bijeenkomst tijdens welke verschillende sprekers in lezingen van maximaal 18 minuten op een toegankelijke manier ingaan op een onderwerp dat ligt op hun gebied van expertise om zo kennis te delen en mensen te inspireren. ‘We believe passionately in the power of ideas to change attitudes, lives and, ultimately, the world. On TED.com, we're building a clearinghouse of free knowledge from the world's most inspired thinkers — and a community of curious souls to engage with ideas and each other, both online and at TED and TEDx events around the world, all year long,’ zoals TED op de eigen website schrijft. Deze zogeheten TED Talks worden live gestreamd en zijn daarna beschikbaar via de TED-website. Alle sprekers treden gratis op tijdens de TED-bijeenkomsten en ook de organisatoren worden er niet voor betaald. Minkels wil de toegang voor de door haar georganiserde TEDx-conferentie gratis houden, vanuit de gedachte dat kennis gratis moet kunnen zijn, maar wel op 'invite only'-basis 'omdat we een hele krachtige sprekersstal hebben en die wil ik ook een krachtige genodigdengroep bieden waar de kruisbestuiving het hoogst is,' aldus Minkels.

(In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat TED is.)

Poster Tedx
Inmiddels is TED uitgegroeid tot een mondiaal fenomeen: wereldwijd worden onder de naam TEDx jaarlijks honderden bijeenkomsten georganiseerd. Dat moest in haar woonplaats Veghel ook kunnen, vond Ellen Minkels, die een hightech marketingbureau heeft
in Boston en in Veghel, dat onder andere ook evenementen organiseert. Vorig jaar vond op vrijdag 10 juni de eerste editie van TEDx Veghel plaats met als thema ‘Food for Thought’. Toen ook ontstond de connectie met de plaatselijke bibliotheek in Veghel, een vestiging van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). Maar de ambities van de gedreven Minkels, die de organisatie onbezoldigd voor haar rekening neemt, reikten verder. Niet alleen groeit het aantal genodigden dat de lezingen live in de zaal kan bijwonen dit jaar van 100 naar 500 (inmiddels is de zaal al volgeboekt) en gaat het aantal sprekers van 16 naar 20 (van wie vier uit het buitenland - allemaal wel Nederlanders waardoor de voertaal gewoon Nederlands blijft), ook zocht ze naar mogelijkheden tot een landelijke samenwerking met de bibliotheeksector. Ze vond de Koninklijke Bibliotheek bereid in te stappen als samenwerkingspartner, met als doel de dag naar zoveel mogelijk bibliotheken te streamen. (Overigens zijn bij het naar een landelijk niveau tillen van TEDx Veghel ook betrokken de Samenwerkende POI's Nederland SPN) De KB was ook betrokken bij de invulling van het programma.

De editie van dit jaar, die op 9 juni plaatsvindt, heeft als thema ‘Kennis’. Minkels licht telefonisch toe: ‘Bibliotheken en TEDx vormen de ideale combinatie. Beide gaan om kennis en het delen daarvan. Mijn motto luidt: “Kennis is macht, maar delen is kracht”. Daarom vind ik de samenwerking met bibliotheken ook zo waardevol, omdat zij, door de TED Talks in hun bibliotheek te streamen een perfect platform kunnen zijn om de daarin verwoorde kennis nog breder te delen. Ik denk dat het voor de bibliotheken ook interessant is om mee te doen, omdat het bij kan dragen aan het bijsturen van hun imago, ze kunnen zich er meer mee profileren als debatplatform, hun community-aspect mee versterken. Als bibliotheek kun je er op lokaal niveau ook allerhande activiteiten omheen organiseren, bijvoorbeeld door een of meerdere Talks te streamen en vervolgens in je bibliotheek een workshop of een debat te organiseren, gerelateerd aan die Talk(s). Of je nodigt een eigen spreker uit die naar aanleiding van een Talk dieper ingaat op bepaalde aspecten, eventueel gerelateerd de lokale situatie.

Binnen de twintig Talks die op 9 juni uitgesproken (en gestreamd) zullen worden, zit zoveel variatie, dat er legio mogelijkheden zijn om die te koppelen aan activiteiten of aan je collectie. De Talks lopen uiteen van heel persoonlijke verhalen tot lezingen over ethische en maatschappelijke kwesties, soms in relatie tot de technologisch ontwikkelingen. Zo zal ‘ethisch hacker’ Victor Gevers (in het dagelijks leven werkzaam als innovations manager bij de overheid) spreken over zijn zorgen over de status van de infrastructuur van het internet, een actueel thema, zeker na de recente internationale ransomware-hack die onder andere de ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk platlegde. Mark Raben, Chief Technology Officer Presales van SAP EMEA, zal uitleggen wat blockchain is en waarom dit een disruptieve nieuwe technologie is die consequenties heeft voor de manier waarop we werken en vooral ook met wie. Lambèr Royakkers, professor aan de TU Eindhoven in "the ethics of technology", zal een Talk geven met als titel “Hoe blijven we de kunstmatige intelligentie de baas?” Maar er is bijvoorbeeld ook het persoonlijke verhaal van oud-wielrenner Thomas Dekker naar aanleiding van het boek van Thijs Zonneveld dat onlangs verscheen. Kortom: bibliotheken kunnen hun publiek hiermee zó veel bieden.

Aanhakend bij TEDx Veghel zijn er nog verschillende andere initiatieven ontwikkeld. Zo zal er speciaal voor elke spreker een lied of gedicht (door de stadsdichter van Veghel, Miriam Storck) gemaakt worden die zullen worden opgevoerd tijdens de dag. Leerlingen van het plaatselijke Zwijsen College hebben sprekers kunnen interviewen. Zij hebben daarvoor een motivatiebrief moeten schrijven en uit die inzendingen is een selectie van de tien beste brieven gemaakt. Deze tien leerlingen zijn inmiddels getraind door columnist en leraar Hans van der Wijst. Ze hebben geleerd hoe ze zich moeten voorbereiden, welke vragen ze moeten stellen om precies te horen wat ze willen weten. De tien interviewartikelen worden voorafgaand aan het evenement op achtereenvolgende dagen gepubliceerd in de lokale krant. De interviews en de gedichten en liedteksten zullen worden gebundeld in een boekje dat alle 500 aanwezigen op 9 juni na afloop van TEDx uitgereikt krijgen.
Ook is er op 22 april door Meike Boertjes van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken via het radioprogramma De Taalstaat een oproep gedaan om na te denken over de term ‘bibliotheek’: Bestaat er een beter woord voor bibliotheek of bibliothecaris? Dekken deze woorden de lading nog wel? TEDx Veghel vraagt mensen hierop te reageren en eventueel nieuwe woorden in te brengen. Op 9 juni worden de reacties bekendgemaakt. Op 10 juni is er aansluitend nog een gesprek in De Taalstaat met de resultaten van de oproep

Voor veel bibliotheekmedewerkers zullen met name de Talks van Erik Boekesteijn en Mies de Koning interessant zijn. Erik is natuurlijk een bekende naam in de bibliotheekwereld; hij zal ingaan op de bibliotheek van de toekomst. Maar ook de Talk van Mies de Koning belooft interessant te worden voor bibliothecarissen. De Koning is werkzaam bij The New York Public Library en hij zal het vooral hebben over de bibliotheek als belangrijke speler in de plaatselijke community, hoe Amerikaanse bibliotheken er in slagen diep geworteld te zijn binnen de lokale gemeenschap.
Ook Juan Khalaf, de Beste Bibliothecaris van dit jaar, gaat iets doen tijdens de dag, maar wat dat is blijft nog even een verrassing.’

Tot dusver hebben zich 17 bibliotheken aangemeld om de TED Talks op 9 juni te streamen, maar dat mogen er van Minkels nog best wat meer zijn. Minkels: ‘Wat mij betreft kunnen bibliotheken zich nog aanmelden tot de laatste dag. Het is compleet gratis, wij verzorgen de organisatie en genoeg bandbreedte, bieden kosteloos promotiemateriaal aan dat de bibliotheek mag gebruiken, zoals een poster en programmaboekje. Het enige dat de bibliotheek hoeft te doen is een scherm opzetten om de Talks te kunnen streamen.’ Minkels zegt naar aanleiding van haar talloze contacten met bibliotheken de afgelopen weken af en toe een beetje teleurgesteld te zijn geweest omdat bibliotheekmedewerkers het fenomeen TED vaak nog niet bleken te kennen en er vervolgens vaak praktische bezwaren in de weg leken te staan, waar met een beetje meer flexibiliteit oplossingen voor kunnen worden gevonden. Zo gaven bibliotheken onder andere aan de TED Talks niet meer in te kunnen plannen in hun programma en er niet meer tijdig over te kunnen communiceren. Minkels, die ervaring heeft met het organiseren van grote evenementen en als zodanig gewend is te improviseren bij het op poten zetten van bijeenkomsten: ‘Ga er gewoon voor, spring er in. Misschien moet je even wat harder lopen, maar je kunt zo wel iets moois bieden. Desnoods zet je op 9 juni in je bibliotheek alleen een scherm neer waar de streams te zien zijn zonder er verder meer mee te doen. Je zult zien dat het de aandacht zal trekken van veel mensen die die dag binnenlopen en die geïnteresseerd raken. En als er maar één bezoeker de deur uitgaat met het gevoel rijker te zijn dan toen hij binnenkwam, dan heb je al iets bereikt.’

Voor een overzicht van de sprekers, zie de website van TEDx Veghel

Tekst: Bart Janssen
Beeldmateriaal met dank aan TEDx Veghel



Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie