HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA verbouwt centrale vestiging om aan te sluiten bij veranderde behoefte
02-06-2017
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) kondigt aan de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland te gaan verbouwen. De verbouwing is nodig om de vestiging aan te passen aan het veranderende gebruik van het gebouw.
De OBA stelt in een bericht op haar website dat er behoefte is aan meer studieruimte, voor zowel groepen als individuele leerders. Verder komt er een tweede presentatiezaal bij voor congressen en bijeenkomsten en worden de horecafaciliteiten uitgebreid. Ook krijgt de expositiezaal, die nu behoorlijk weggestopt is, een betere toegang.

Een woordvoerder van de bibliotheek zegt tegenover Nu.nl bij wijze van toelichting over de verbouwingsplannen: 'Als je kijkt naar tien jaar geleden, dan hadden we heel veel studieplekken met vaste computers. Tegenwoordig neemt bijna iedereen zijn eigen computer mee. Dan is er meer behoefte aan plekken met stopcontacten en goede wifi.' Het teruglopen van de bezoekersaantallen (afgelopen jaar een teruggang met ruim 100.000 bezoekers naar 1,54 miljoen, aldus Nu.nl) is volgens de OBA-woordvoerder niet de reden van de verbouwing.

Directeur Martin Berendse, die de OBA ‘het huis van het nieuwe leren’ noemt, stelt in het persbericht: 'Aanpassingen aan studie- en theaterzalen, klantenbalies, horeca en bewegwijzering maken dat we kunnen uitbreiden met programmering, openingstijden en samenwerkingspartners, zoals de Volksuniversiteit. Zo blijven we vernieuwend en inspirerend voor bestaande en nieuwe bezoekers. (...) De OBA is op veel plekken in de stad steeds meer een studeerkamer aan het worden, waar huiswerkbegeleiding wordt gegeven of waar je via StudyShare rustig en geconcentreerd kan werken. De OBA speelt ook in op de 21e–eeuwse vaardigheden. In onze Maakplaatsen 021 kunnen jongeren op creatieve wijze leren over technologie, duurzaamheid, gezondheid en onze leefomgeving. Daarmee verandert het karakter van onze vestigingen en het aanbod fundamenteel.'

De centrale vestiging van de OBA op het Oosterdokseiland is ontworpen door Jo Coenen. Zijn bureau Jo Coenen Architects & Urbanists is betrokken bij de verbouwing.

De verbouwingswerkzaamheden starten op 8 juli en duren naar verwachting tot eind 2017. Vanwege de verbouwing zal de bibliotheek in juli en augustus in plaats van om 10.00 uur pas vanaf 13.30 uur open zijn.
Op 7 juli is het precies tien jaar geleden dat het gebouw werd geopend. Om deze verjaardag te vieren wordt voorafgaand aan de eerste bouwdag op vrijdag 7 juli 2017 het Hella Haasseplein aan de Oosterdokskade in gebruik genomen. Dat gebeurt met de onthulling van een kunstwerk van Bruno Ninaber van Eyben, in aanwezigheid van de familie van Hella Haasse en wethouder Kajsa Ollongren.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie