HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB publiceert voorlopige versie Adviescollectie basisvaardigheden
06-06-2017
De Koninklijke BIbliotheek (KB) heeft vorige week de eerste versie van de Adviescollectie basisvaardigheden gepubliceerd, bedoeld om vrijwilligers van (digi)Taalhuizen, vrijwilligersorganisaties, consulenten van bibliotheken en andere geïnteresseerden te helpen geschikte leesboekjes en leermateriaal voor hun deelnemers te selecteren. De KB wijst er op dat het om een voorlopige versie gaat, die nog niet al het materiaal bevat. De komende tijd worden titels toegevoegd.
De Adviescollectie basisvaardigheden is ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Lezen & Schrijven, in samenwerking met Het Begint met Taal, NBD Biblion, formele en non-formele taalaanbieders, bibliotheken en provinciale ondersteuningsinstellingen. Een werkgroep met afgevaardigden van deze organisaties heeft de criteria voor de titelselectie vastgesteld.

De KB stelt
dat de Adviescollectie een reactie is op de behoefte van bibliotheken, (digi)Taalhuizen en landelijke bibliotheekorganisaties aan duidelijkheid over de materialen die deel uitmaken van de collectie basisvaardigheden.

De Adviescollectie bevat een brede selectie materialen basisvaardigheden: achtergrondmateriaal voor vrijwilligers, leesboekjes voor deelnemers, en leermateriaal waarmee deelnemers onder begeleiding, maar ook zelfstandig kunnen werken. De collectie is onderverdeeld in ‘leermaterialen’, ‘naslagwerken’ en ‘leesboekjes’ (nog niet opgenomen in de voorlopige versie). Bibliotheken kunnen de Adviescollectie gebruiken als aanschafadvies, beschrijving of als documentatie. Vrijwilligers kunnen de Adviescollectie raadplegen wanneer zij iemand begeleiden bij het verbeteren van taal-, reken- of digitale vaardigheden.

De Adviescollectie is een aanvulling op de Materialenwijzer, die leermiddelen bevat voor vrijwilligers om mensen te helpen zich verder te ontwikkelen. Met de Materialenwijzer en de Adviescollectie samen hebben bibliotheken en (digi)Taalhuizen een handig instrument voor de dienstverlening aan zowel vrijwilligers als deelnemers. De Adviescollectie is in eerste instantie niet ontwikkeld voor docenten aangezien zij een professioneel netwerk en opleiding hebben, aldus de KB.

De komende tijd zal de Adviescollectie basisvaardigheden aangevuld worden met meer titels en de leesboekjes. De KB verwacht in oktober 2017 up-to-date te zijn.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie