HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Helmond moet verdieping afstoten vanwege bezuinigingen
07-06-2017
De Bibliotheek Helmond heeft met ingang van het najaar de huur opgezegd van de tweede verdieping van haar vestiging aan de Watermolenwal. De bibliotheek ziet zich gedwongen tot deze maatregel vanwege bezuinigingen
Op de tweede verdieping van de bibliotheek in Helmond bevinden zich nu nog de collecties informatieve boeken en onder andere leer- en werkplekken.
Bibliotheek Helmond-Peel, waartoe de vestiging in Helmond behoort, stelt in een bericht op haar website in ieder geval de faciliteiten voor leer- en werkplekken graag te willen behouden om haar functie als leercentrum te blijven continueren. Ruud Hakvoort, directeur van de Bibliotheek Helmond-Peel, stelt bij wijze van toelichting: ‘Vanuit de gemeente Helmond heeft Bibliotheek Helmond-Peel een bezuinigingsopdracht gekregen. Als antwoord op deze opdracht stelt de bibliotheek voor, dit te vinden in het gebouw. Er is al eerder veel bezuinigd op personeel en inhoud. Het gebouw in Helmond is duur; de gemeente vraagt een hoge huur aan de bibliotheek. Toen de gemeente andere opties zoals verlagen van de hoge huur, verlengen van afschrijftermijnen op het gebouw niet wenselijk achtte, resteerde nog alleen het teruggeven van m2’s vloeroppervlak. Dit gaat in het najaar spelen.’

Het gaat om een ruimte van 500 m2, waarvoor de bibliotheek een huurprijs van 125.000 euro betaalt, zo bericht het Eindhovens Dagblad. Hakvoort stelt de gemeente, die eigenaar van het pand is, gevraagd te hebben of er nog iets te doen viel aan de hoogte van de huur, of te overwegen het gebouw over een langere periode af te schrijven. ‘Maar de gemeente zag dat niet zitten,’ aldus Hakvoort in het Eindhovens Dagblad. Hakvoort wil vooral de leer- en werkplekken voor studenten graag behouden. ‘We zien dat daar steeds meer animo voor was, dus dat willen we zeker behouden. Waar? Dat weten we eind juni. Maar we moeten het nodige verhuizen, waarschijnlijk gaat een deel van de collectie naar de begane grond,’ aldus Hakvoort.

De politieke partij Helder Helmond heeft tijdens de raadsvergadering van 1 juni namens de oppositiepartijen Lokaal Sterk, D66, Senioren 2013 en Helder Helmond (goed voor totaal 13 zetels in de Helmondse raad) een amendement ingediend om voor 2018 eenmalig 125.000 euro vrij te maken en voor 2019 en verder bij de behandeling van de begroting te onderzoeken of er structureel middelen vrijgemaakt kunnen worden om het ontruimen van de verdieping te voorkomen. Fractievoorzitter Michael Rieter in het Eindhovens Dagblad: ‘Je hebt als gemeente de macht om aan allerlei knoppen te draaien. Die huurprijs hangt als een molensteen rond de nek van de bieb, waarom kan die niet omlaag? Die stamt uit 2010. Dat is toch niet meer marktconform?’ Rieter vraagt zich ook af wie de vrijkomende ruimte gaat huren. ‘Komen daar kantoren? Die hebben we al zat leegstaan in het centrum. Bovendien is het pand van de bieb ooit neergezet voor de Helmondse gemeenschap. Het zou gek zijn als er dan een commerciële partij gaat huren,’ aldus Rieter. Overigens is er tijdens de raadsvergadering op 1 juni nog geen besluit gevallen of de bibliotheek 125.000 euro extra krijgt om daarmee de dreigende sluiting van haar tweede verdieping te voorkomen. Het betreffende amendement om de bezuiniging terug te draaien, werd door de vier oppositiepartijen tijdens de behandeling van de voorjaarsnota aangehouden. Verantwoordelijk wethouder van cultuur, Frans Stienen, ontraadde deze wijziging overigens.

Bibliotheek Helmond is in 2010 verhuisd van een locatie aan de Markt naar haar huidige pand aan de Watermolenwal. Sindsdien staat het oude bibliotheekgebouw aan de Markt leeg.
Bibliotheek Helmond-Peel kreeg de afgelopen jaren verschillende keren te maken met bezuinigingen, onder andere in 2011, als gevolg waarvan zes vestigingen hun deuren moesten sluiten. In 2016 volgde een nieuwe bezuinigingsronde in het kader waarvan de totale Helmondse cultuursector een bezuinigingsopdracht van 1 miljoen euro opgelegd heeft gekregen.

Bibliotheek Helmond-Peel vraagt mensen mee te denken over oplossingen. ‘Gebruikers en toekomstige gebruikers van de leer- en werkplekken, inwoners en organisaties zijn van harte welkom om mee te denken hoe de bibliotheek haar functie als leercentrum kan behouden,’ aldus de bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

De weblog van Helmond
7-6-2017 12:18
De meningen van de Helmonders over deze ontruiming van de tweede verdieping van de bieb staan hier: 

http://www.deweblogvanhelmond.nl/nieuw-helmonds-nieuws/ontruimen-2de-verdieping-bieb-helmond/

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie