HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB lanceert protoype Facebook Messenger Chatbot
12-06-2017
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft vandaag een prototype van de zogeheten KB Lab Bot gelanceerd, een Facebook Messenger Chatbot, bedoeld om digitaal erfgoed op een speelse manier onder de aandacht brengen.
De KB stelt dat het prototype van de KB Lab Bot gemaakt is door de Onderzoeksafdeling van de KB in samenwerking met ontwikkelaar Hay Kranen, die de Hack-a-LOD 2016 won, de jaarlijkse hackathon waarbij software-ontwikkelaars proberen op een zo creatief mogelijke manier verbindingen te leggen tussen erfgoedcollecties. Hay Kranen was de winnaar van de editie van 2016 en ontving van de KB zestig uur ontwikkeltijd om zijn idee voor een Facebook Messenger chatbot verder uit te werken. Dit resulteerde in een open source-systeem waarmee andere erfgoedinstellingen, programmeurs en vrijetijdsontwikkelaars zelf een chatbot kunnen maken. Om te laten zien wat er kan, heeft het team samen met Kranen de KB Lab Bot gemaakt. Voor programmeurs die zelf een chatbot willen maken in Facebook of op andere platforms of websites, stelt de KB via het KB Lab de software gratis beschikbaar als open source code.

Met de chatbot kunnen gebruikers digitale topstukken opvragen uit het Geheugen van Nederland. Het prototype maakt gebruik van rechtenvrije afbeeldingen uit het Geheugen van Nederland. Gebruikers kunnen afbeeldingen zoeken, maar zich ook laten verrassen door een afbeelding van een schilderij, tekening, affiche of krantenknipsel.

Onderzoeker Martijn Kleppe schreef een blog over het maken van de chatbot.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie