HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Antwerpse bibliotheken betrokken bij lancering digitaal platform voor boekenruil
14-06-2017
Onder het motto 'zo wordt de stad één grote bibliotheek' start de stad Antwerpen bij wijze van experiment met Bookmine, een digitaal platform via welke mensen boeken kunnen lenen bij elkaar. De Antwerpse bibliotheken maakten middelen vrij om Bookmine uit te werken, samen met de bedenker van het platform, Bastien Lauwers.
De Antwerpse bibliotheken vinden Bookmine een waardevol experiment als aanvulling op hun collectie. ‘Met een project als Bookmine krijgt de bibliotheek van de toekomst een concrete vorm. De stad wordt één grote bibliotheek waar mensen elkaar ontmoeten, boeken ontlenen en inspireren,’ aldus schepen voor Cultuur, Caroline Bastiaens in de Gazet van Antwerpen.

Inwoners van het Antwerpse arrondissement kunnen zich gratis registreren op Bookmine en kunnen boeken ruilen of lenen van elkaar. Via een chatdienst kunnen ze onderling afspreken hoe dat in zijn werk gaat. De enige voorwaarde waaraan gebruikers moeten voldoen, is dat ze zelf minstens één boek aanbieden. ‘Met dit project willen we de schat aan boeken bij mensen thuis toegankelijk maken voor een groot publiek,’ zegt Bastien Lauwers (26), oprichter van Bookmine, die hoopt dat de dienst zich ook zal ontwikkelen tot een community van liefhebbers en experts, die elkaar tips en boekenadvies kunnen geven. ‘Er zijn al manieren om boeken te ruilen, zoals ruilkasten waar je gratis een boek kan uithalen en een ander in plaatsen. Dat spreekt aan, maar ik wou een nog breder doelpubliek aanspreken. Met Bookmine willen we nagaan of mensen bereid zijn om onderling boeken uit te lenen,’ aldus Lauwers in de Gazet van Antwerpen.

Het initiatief is ontstaan vanuit het stedelijke innovatieve labo Stadslab2050, zo meldt de gemeente Antwerpen, mede op initiatief van de Antwerpse bibliotheek in Borgerhout. Over de aanleiding meldden de initiatiefnemers bij de start van het project: ‘De Antwerpse bibliotheken dromen ervan om hun collectie virtueel uit te breiden met Bookmine. Er zit nog een enorme diversiteit aan informatie en kennis in alle private bibliotheken en huiskamers. Met dit project hopen de initiatiefnemers doelgroepen te bereiken die in het huidige aanbod hun gading niet vinden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een migratieachtergrond. Voor bibliotheken is het niet haalbaar om boeken in veel talen te bezitten, maar in combinatie met deeleconomie is dit misschien wel haalbaar. De bibliotheek van Borgerhout wil graag als eerste een experiment opzetten. Dit district heeft een grote diversiteit aan bewoners en verenigingen. Zo'n 60 procent van de inwoners heeft allochtone roots. Helaas heeft Borgerhout ook de kleinste bib van alle districten. Ruimte voor een uitgebreide meertalige collectie is er simpelweg niet. In de Borgerhoutse huiskamers daarentegen zit vermoedelijk een verborgen diversiteit aan boeken in allerlei talen. Alle talen zijn welkom! ‘

In De Morgen (inlog) wordt gesteld dat een obstakel voor het slagen van het project zou kunnen zijn het feit dat mensen terughoudend zijn met het uitlenen van hun eigen boeken aan onbekenden. Hannes Vanhaverbeke van Cultuurconnect noemt het gebrek aan vertrouwen bij lezers het grootste struikelblok voor uitleenprojecten. ‘We moeten het vertrouwen van lezers winnen en dat is erg lastig. Door projecten als Bookmine kunnen we onderzoeken welke lezers welke soort boeken lezen en kunnen we het uitleenpubliek in kaart brengen. Daardoor kunnen we lezers verzekeren dat hun boeken goed terechtkomen,’ zegt Vanhaverbeke in De Morgen.

Het experiment met Bookmine wordt na een aantal maanden geëvalueerd.

De Nederlandse dienst Bksy lijkt vergelijkbaar met Bookmine. Bksy is een app waarmee men boeken kan delen met vrienden. Bksy werd gelanceerd in 2015 en kreeg in 2016 de KNVI Innovation Award. Verschillende bibliotheken werk(t)en samen met Bksy, waaronder Eindhoven, Bibliotheek VaNnU, Bibliotheek Dommeldal en Bibliotheek AanZet. Op initiatief van Cubiss vond vorig jaar een pilot rond de Bksy-app plaats. Volgens een bericht van 3 februari 2017 op de Cubiss-website kwamen de aan de pilot deelnemende bibliotheken tot de conclusie dat de Bksy-app bibliotheken kan verrijken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie