HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gabby Vijgen neemt afscheid als directeur Bibliotheek Kerkrade; nieuwe directeur Ralph Henssen
22-06-2017
Gabby Vijgen heeft op 21 juni, na een dienstverband van 26 jaar als directeur, afscheid genomen van de Bibliotheek Kerkrade. Vijgen heeft in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd het stokje definitief overgedragen aan haar opvolger Ralph Henssen.
Gabby Vijgen (65) trad in 1971 in dienst van Bibliotheek Kerkrade, die in de drie gemeenten Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal zes bibliotheekvestigingen en twee schoolsteunpunten beheert.
Van de 46 jaar die ze aan de bibliotheek verbonden is geweest, was ze de laatste 26 jaar directeur. Vijgen zal de verhuizing van de bibliotheek naar het stadshart niet meer meemaken. Er wordt al jaren gewerkt aan de vernieuwing van het Kerkraadse centrum, waarbinnen ook de bibliotheek, als onderdeel van de zogeheten cultuurcluster, een belangrijke plaats moet krijgen. Vijgen zegt daarover in een interview ter gelegenheid van haar afscheid in De Limburger: 'Na het gemeentekantoor, de Atriumflat, de Rodahal en de kelder van zwembad D’r Pool wachten we sinds 2011 in de Einderstraat op het nieuwe onderkomen in het Centrumplan. Daar komt onze collectie, het taalhuis en de computercursus voor 40-plussers gewoon terug. We komen echter terecht in een cultureel cluster met het theater en de muziekschool. Waar voorheen de collectie leidend was, is straks het motto "welkom zijn en verblijven". Het wordt een soort overdekte marktplaats, waar ook ruimte is voor ontmoeting en ­debat. Maar ik heb de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en ben er de persoon niet naar te lang op zo’n stoel te blijven zitten. Het is tijd voor een nieuwe ­generatie.'

Gabby Vijgen wordt opgevolgd door Ralph Henssen. Henssen trad op 1 april in dienst van Stichting Bibliotheek Kerkrade e.o. als nieuwe directeur-bestuurder en is de afgelopen maanden ingewerkt door Vijgen.
'Ralph Henssen (1967) studeerde Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en klassiek trompet aan Conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Na enige jaren als freelance trompettist en docent trompet te hebben gewerkt, werd hij docent wis- en natuurkunde aan het Zwin College te Oostburg en vervolgens docent werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Zeeland te Vlissingen. Na sectordirecteur aan het Sint-Maartenscollege te Maastricht geweest te zijn, werd hij in 2008 rector van de scholen van het Bernardinuscollege te Heerlen. Hij is gepromoveerd aan de Utrechtse Universiteit op: Trompetters en Tamboers in de Zeeuwse Zeevaart ten tijde van de Republiek en publiceert over muziekhistorische onderwerpen,' zo meldt Bibliotheek Kerkrade op haar website over Henssen.

Henssen stelt na zijn aanstelling als directeur: 'Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk bibliotheken zijn voor het vergaren en delen van kennis, Door het laagdrempelige en toegankelijke karakter, dat m.n. de Kerkraadse Centrumbibliotheek sinds jaar en dag uitstraalt en realiseert, heeft de bibliotheek een stevige culturele en sociale functie binnen het maatschappelijk leven, zowel voor de volwassenen alsook voor de jeugd. Graag breng ik mijn ervaring als eindverantwoordelijk schoolleider, mijn affiniteit met onderzoek, kunst en cultuur, mijn binding met de streek, alsmede mijn enthousiaste en ondernemende persoonlijkheid in, om de eigentijdse functies van de bibliotheek ook in de toekomst die plek te geven, die het in de gemeenschap verdient.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie