HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel
02-07-2017
Met ingang van 3 juli is de stemming voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel geopend. De stemperiode loopt tot en met 19 augustus  In de eindronde van de strijd om de NBD Biblion Award zitten zes openbare bibliotheken, een per provincie en een uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel
De bibliotheken op de shortlist zijn, in alfabetische volgorde: Bibliotheek Affligem (Provincie Vlaams-Brabant), Bibliotheek Bilzen (Provincie Limburg), Bibliotheek Arena Deurne (Provincie Antwerpen), Bibliotheek Koekelberg (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Bibliotheek Oostende (Provincie West-Vlaanderen) en Bibliotheek Sint-Niklaas (Provincie Oost-Vlaanderen).

Deze bibliotheken zijn op 31 maart uit in totaal 24 nominaties gekozen door de jury, bestaande uit Carol Vanhoutte (directeur Bibliotheek Kortrijk en voorzitter van de Sectie Openbare Bibliotheken van de VVBAD), Paul Kellens (directeur Bibliotheek Herzele en winnaar van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel in 2014), Elselien Dijkstra (publiciste), Wendy de Graaff (publiciste) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur van Bibliotheekblad, het vakblad dat de verkiezing organiseert).

De komende maanden worden de zes finalisten op wisselende data en tijdstippen bezocht door mystery guests die de kandidaten beoordelen op gebouw en inrichting, diensten en producten, en service en klantgerichtheid. Extra aandacht is er dit keer voor de werking en lokale verankering van de bibliotheek, de samenwerking met partners in het sociale, culturele en educatieve domein en de digitale component van de bibliotheek. Om daar goed zicht op te krijgen, vinden gesprekken plaats met leidinggevenden en medewerkers.

Publiek stemt
De kracht van een openbare bibliotheek wordt niet alleen bepaald door de mensen die er werken; minstens zo belangrijk is het oordeel van de mensen die er komen, de bezoekers. Daarom wordt de stem van het publiek meegewogen. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen tot en met 19 augustus in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Om de finalisten de kans te bieden zichzelf goed te presenteren, vragen we hen een video van maximaal vijf minuten in te sturen die we bij het begin van de stemronde op de site plaatsen. In die film mogen zij laten zien en horen waarin ze zich onderscheiden. Onnodig te zeggen dat de bibliotheken hun publiek kunnen mobiliseren om een stem uit te brengen op onze site.

In onze ogen is die bibliotheek de beste van Vlaanderen en Brussel, die zowel door de vakmensen als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakmensen en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%).

Het publiek kan in de periode van 3 juli tot en met 19 augustus zijn stem uitbrengen op www.bibliotheekblad.be..

De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt tijdens Informatie aan Zee, het VVBAD-congres dat plaatsvindt op 14 en 15 september in Oostende.

Met deze verkiezing wil Bibliotheekblad, met steun van de VVBAD, de bibliotheken in Vlaanderen en Brussel op een positieve manier profileren bij pers en publiek.

Wie zijn de finalisten?
De shortlist voor de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel bestaat uit de volgende bibliotheken:
Bibliotheek Affligem (zie ook video)
Bibliotheek Bilzen (zie ook video)
Bibliotheek Arena Deurne (zie ook video)
Bibliotheek Koekelberg (zie ook video)
Bibliotheek Oostende (zie ook video)
Bibliotheek Sint-Niklaas (zie ook video)

De stemming is op 19 augustus gesloten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie