HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek honoreert negen projecten met innovatiesubsidie
05-07-2017
De Koninklijke Bibliotheken (KB) heeft de namen van negen projecten bekendgemaakt die subsidie zullen ontvangen in het kader van de regeling Innovatiegelden 2017. Er zijn dit jaar 15 aanvragen voor de innovatiesubsidie bij de KB ingediend
De negen projecten die een innovatiesubsidie zullen ontvangen zijn:

1. Bibliotheek Gouda – Leerlijn talen van de toekomst
Een project om ieder kind in Gouda wegwijs te maken in de talen van de toekomst: programmeren & robotica.
2. Bibliotheek Westerveld – Boek & Buzz
Boek en Buzz ondersteunt jongeren bij het bewust kiezen van een boek voor hun leeslijst, op een wijze die bij hun leerstijl past, zodat lezen leuk en gemakkelijk wordt.
3. Bibliotheek Noordenveld en Bibliotheek Meppel/Bibliotheek Nijeveen – Shared reading
Het project beoogt door de ervaring van het samen lezen het gesprek aan te gaan en is bedoeld voor laaggeletterden, mensen in sociaal isolement en mensen met een licht psychische problematiek.
4. Bibliotheek Rotterdam – E-book challenge
De e -book challenge is een wedstrijd waarin schoolklassen worden uitgedaagd om gezamenlijk een e-book te maken. De scholieren worden hierin geholpen door Hbo-studenten uit de grafimedia. Het project is gericht op het promoten van e-books onder jongeren (8-12 jaar), het geven van informatie over auteursrecht en beeldrecht en een lesprogramma.
5. Bibliotheek De Lage Beemden – Kleintje Digitaal
Kleintje Digitaal is gericht op vergroten van de kennis over media-pvoeding van pedagogisch medewerkers in kinderopvang en peuterspeelzalen en ouders door een serie online workshops over media-opvoeding.
6. Bibliotheek DOKDelft – OpMaatje: Een opmaat naar de maatschappij, met je ouder(s) als maatje
DOK Delft wil met een cursus de ouders informeren, adviseren, inspireren en activeren om de betrokkenheid bij de ontwikkeling van kind te en bij het schoolleven te vergroten. Zo kunnen zij in de thuissituatie doorpraten en op anticiperen op wat het kind heeft geleerd.
7. Bibliotheken Noord Fryslân - Game basisvaardigheden
Project gericht op de verkenning van de mogelijkheid om via een game laaggeletterden te motiveren om gebruik te gaan maken van een Digi-Taalhuis.
8. Bibliotheek Dommeldal – Futuring Volunteers
In Nederland zijn duizenden vrijwilligers actief in bibliotheken. Omdat vrijwilligers minder uren werkzaam zijn hebben zij beperkt zicht op de koers en ambities van de moderne bibliotheek. De meeste bibliotheken hebben niet de middelen om vrijwilligers te scholen. Bibliotheek Dommeldal wil een webbased videotraining ontwikkelen. Doel van de training is de scope van vrijwilligers te vergroten.
9. Biblionet Drenthe – Cirkel van Transitie en E-learning
De Cirkel van transitie is een methodiek die (vrijwillige) medewerkers in staat stelt op inhoudelijke terreinen op actieve en eigentijdse wijze te leren, die is ontwikkeld en beschikbaar gesteld door de Rijnbrinkgroep.

Voor meer informatie over de gehonoreerde projecten, zie dit overzicht (pdf)

De KB meldt dat er dit jaar 15 aanvragen zijn binnengekomen, waarvan de kwaliteit over het algemeen goed was. Negen projecten verdienden volgens de Innovatieraad (pdf) een positief advies.

De KB stelt voor 2017 en voor 2018 € 200.000,- beschikbaar voor innovatieve projecten binnen het openbare bibliotheeknetwerk. De gelden zijn bedoeld om de innovatie in het openbaar bibliotheeknetwerk te bevorderen en te versterken. De regeling staat open voor projectaanvragen van bibliotheken en POI’en tot een maximum bedrag van € 20.000,- per aanvraag.
De innovatiesubsidies worden beschikbaar gesteld in het kader van de Gezamenlijke Innovatieagenda en Actieagenda. Onlangs verscheen de Actieagenda voor innovatie 2017-2018.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie