HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Unieke vierdaagse studiereis naar Denemarken
07-07-2017
Van 30 oktober tot en met 2 november 2017 organiseert Rogues, in samenwerking met Bibliotheekblad, weer een studiereis naar Denemarken. Een nieuwe kans om de spraakmakende bibliotheek Dokk 1van Århus te bezoeken, maar dat niet alleen...
Unieke vierdaagse studiereis naar Denemarken
Århus is dit jaar culturele hoofdstad van Europa en dat wordt onder het motto Rethink gevierd met een groot aantal activiteiten in stad en regio. Doel van Rethink is het ontwikkelen van een nieuwe mindset, een andere manier van kijken, denken en handelen om de samenleving van de toekomst vorm te geven. En de focus ligt uiteraard op de rol die kunst en cultuur – en dus ook bibliotheken – daarin spelen.

Op deze speciale, eenmalige studiereis ervaren we hoe cultuur als motor voor samenwerking en gebiedsontwikkeling kan worden ingezet en wat het effect daarvan is op Århus en de omliggende regio. Deze keer beperken we ons dus nadrukkelijk niet tot de stad, maar bezoeken ook dorpen en kernen waar kunst en cultuur bijdragen aan een sterkere identiteit. Natuurlijk gaan we ook naar Dokk1, de nieuwe bibliotheek van Århus, waar we ingewijd worden in de kunst van design thinking. Daarnaast staan er andere interessante bibliotheken op het programma, evenals een tweetal musea die bekendstaan om hun bijzondere tentoonstellingsconcepten.
Lone Leth Larsen fungeert tijdens de hele reis als gids en vraagbaak. Zij was een groot aantal jaren directeur van het Deens Cultureel Instituut in Brussel; zij kent de Deense en Nederlandse culturele wereld van binnenuit en is direct betrokken bij Århus Culturele Hoofdstad.


Voorlopige programma

Maandag 30 oktober

• Vertrek van Schiphol naar Billund.
• Bezoek aan de kleine plaatsen Selde en Åsted, waar kunst en cultuur bijdragen aan een nieuw bewustzijn. We horen welke rol Aarhus 2017 heeft gespeeld in het revitaliseren van dorpen en kernen en reflecteren op de betekenis van het fenomeen culturele hoofdstad.
• Daarna bezoeken we Holstebro, een stad die decennialang de focus heeft gelegd op cultuur en nu een talentacademie herbergt, evenals een groot cultuurhuis, musea en verschillende theatergezelschappen.

Dinsdag 31 oktober
• Op deze dag, precies vijfhonderd jaar geleden, spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk te Wittenberg. Aanleiding om in Århus een Rethink Reformation-festival te organiseren. We bezoeken dit festival, waar alles draait om de vraag: hebben wij een reformatie 2.0 nodig en hoe zou die er dan uitzien?
• In Dokk1, de nieuwe bibliotheek van Århus, krijgen we een workshop design thinking, een methodiek die door veel Deense bibliotheken en andere culturele instellingen wordt toegepast bij het ontwikkelen van innovatieve concepten.
• We besluiten de dag met een bezoek aan het indrukwekkende Aros-museum.

Woensdag 1 november
• Bezoek aan Kulturhus Randers, waar de bibliotheek samen met het museum en het lokaalhistorisch archief is gehuisvest.
• ’s Middags staat in het teken van Rethink the Village. We gaan naar Favrskov of een van de andere dorpen die meedoen aan dit project en horen hoe deze dorpen zelf hun ontwikkelingstraject ontwerpen. Daarbij wordt ook ingegaan op de rol die de dorpsbibliotheken daarin spelen.

Donderdag 2 november
• Bezoek aan Moesgård, het museum in Højbjerg, met een spraakmakend tentoonstellingsontwerp, dat de toeschouwer meeneemt in de geschiedenis, van de Steentijd tot de Vikingen.
• Vervolgens gaan we naar de in 2016 gerenoveerde bibliotheek in Billund, hoofdstad van Lego en dus ook hoofdstad van de kinderen. De bibliotheek heeft hier goed op ingespeeld met een nieuwe visie en een nieuw ontwerp.
• Terug naar het vliegveld en vertrek naar Schiphol.

Aanmelding en prijs
De prijs voor deze unieke vierdaagse studiereis bedraagt € 1695, ex BTW, per persoon, inclusief vliegreis, vervoer ter plaatse, maaltijden (exclusief drank) en drie overnachtingen in een eenpersoonskamer (in Århus).
Wil je mee? Geef je op via de website van Rogues: www.rogues.nl of via Bibliotheekblad: redactie@bibliotheekblad.nl. Er zijn nu nog slechts vier plaatsen beschikbaar.

Foto: Adam Mork


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie