HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NBD Biblion en Alignment House maken projecten bekend in kader samenwerking als 'vliegwiel voor innovatie’
07-07-2017
NBD Biblion en the Alignment House lanceren deze zomer de eerste zes pilots van programma’s in het kader van hun eerder aangekondigde samenwerking als ‘vliegwiel voor innovatie'. Het doel van deze programma’s is de bibliotheek te ondersteunen om lokaal sterker in positie te komen, aldus beide samenwerkingspartners.
De zes programma’s zijn gericht op verschillende doelgroepen en op een variëteit aan thema’s: mantelzorg, privacy, opvoeding, lifestyle, laaggeletterdheid en talentontwikkeling, zo melden The Alignment House en NBD Biblion in een persbericht. De programma's voldoen aan drie criteria: brengt de bibliotheek lokaal in positie op maatschappelijke vraagstukken, in het sociaal- of cultureel domein; brengt duurzame (externe) financiering op gang; is ontwikkeld vanuit de behoeften van de eindgebruiker.

Het gaat om de volgende zes programma's:

1. Geheugenkabinet (OBA)
Het Geheugenkabinet bevat een selectie materialen die ondersteuning biedt bij het contact leggen met- en het activeren van- patiënten met Alzheimer of dementie
2. Contentdossier Privacy (Bibliotheek Amstelland, Bibliotheek AanZet)
In verschillende pilots rondom Privacy, Mantelzorg en Dementie willen de samenwerkingspartners content ontwikkelen waarmee de bibliotheek de bezoeker wegwijs kan maken en informeren over een bepaald thema, maar ook bezoekers kan werven voor hun programmering. Het eerste contentdossier dat in samenwerking met bibliotheek AanZet ontwikkeld is, heeft betrekking op het thema privacy.
3. Heel Nederland Stopt (Bibliotheek Nieuwegein)
Heel Nederland Stopt is de aftrap voor een gezondere gemeente en de bibliotheek als plek voor lifestyle en gezondheidsinformatie. De stoppen-met-roken-cursus is een onderdeel van een laagdrempelig programma over een gezonde lifestyle met relevante collectie, bijeenkomsten, online content en lezingen.
4. Ouder en Kind (Chocoladefabriek Gouda, Bibliotheek Rozet, Bibliotheek Assen)
Ouder en Kind is een programma voor aanstaande en kersverse ouders die alles willen weten over (gezond) zwanger zijn, bevallen en jonge baby’s opvoeden.
5. Een Vitaal Leven
Een Vitaal Leven is een programma dat zich richt op het fit houden van fitte mensen. Gezondheid wordt een steeds belangrijker thema, maar op dit moment zijn de initiatieven van partners in het sociaal domein vooral gericht op mensen die niet vitaal zijn (met als doel om ze weer vitaal krijgen). De bibliotheek vult met dit programma een gat op in actuele, betrouwbare en objectieve informatievoorziening over vitaliteit. Het omvat lezingen en bijeenkomsten in de bieb, gecombineerd met een actueel media-aanbod en leuke acties.
6. Krachtpatsers (Flevomeer Bibliotheek)
Krachtpatsers is een programma dat kinderen begeleidt naar hun passie. De bibliotheek werkt samen met partners in het sociaal en cultureel domein om kinderen hun talent te laten verkennen op cognitief, sportief en creatief vlak.

Voor meer informatie over de projecten, zie dit overzicht (pdf)

De samenwerkingspartners melden voor twee programma's nog op zoek te zijn naar bibliotheken die mee willen ontwikkelen, namelijk: Privacy en Krachtpatsers.

NBD Biblion en The Alignment House maakten in maart van dit jaar bekend de komende jaren samen te gaan werken om innovatieve programma’s te ontwikkelen voor bibliotheken. Zij willen zich daarmee positioneren als een 'vliegwiel voor innovatie'. In het kader daarvan willen beide samenwerkingspartners niet alleen nieuwe bibliotheekprogramma’s ontwikkelen maar ook bestaande bibliotheekprogramma’s doorontwikkelen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie