HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jos Saes, oud-directeur Bibliotheek Bibliorura, overleden
17-07-2017
Vorige week is na een kort ziekbed Jos Saes overleden, oud-directeur van Bibliotheek Bibliorura. Jos Saes is 64 jaar oud geworden.
Jos Saes nam vorig jaar met het oog op zijn pensionering afscheid als directeur van Bibliorura (Roermond e.o). Hij werd per 1 april 2016 opgevolgd door Jeanine Deckers. Deckers zegt in reactie op zijn overlijden: 'Jos was directeur van de bibliotheek Bibliorura vanaf 1980 en heeft de bibliotheek koersvast door moeilijke tijden geloodst. In april 2016 is hij van een welverdiend pensioen gaan genieten, dat heeft helaas niet erg lang mogen duren.'

Bij zijn afscheid als directeur blikte Saes in een interview met Bibliotheekblad nog eens terug op zijn bijna veertigjarige carrière en sprak hij zijn vertrouwen uit in de toekomst van de openbare bibliotheek. 'Ik denk dat het voor bibliotheken cruciaal is dat ze een band hebben met hun gemeente. Ik ben er groot voorstander van om de communicatie met de gemeente continu open te houden: het is immers je opdrachtgever en grootste klant. Er liggen veel kansen als je aansluit bij doelstellingen van de gemeente, zonder daarbij het “eigene” weg te gooien,' aldus Saes destijds. Gevraagd naar zijn eigen toekomstplannen zei hij de bibliotheek te zullen missen en in ieder geval veel te willen gaan tuinieren en reizen.

Bibliorura schrijft in een In Memoriam op haar website over Saes onder andere: 'Jos was een man met een duidelijke visie op het bibliotheekwerk. Hij wist deze visie telkens weer om te zetten in een voortdurend met de maatschappij mee veranderende bibliotheek. Kenmerkend voor hem was dat hij goed luisterde naar de klanten en zijn medewerkers. Hij toetste dat wat iemand hem vertelde altijd in de praktijk. Zijn medewerkers typeerden hem vooral als benaderbaar, hij stond tussen zijn mensen. Toen hij door een aantal bezuinigingen moest reorganiseren en er mensen ontslagen moesten worden, greep hem dit persoonlijk erg aan. Hij waarschuwde zijn managers altijd dat ze niet te betrokken moesten raken, maar gaf hierin gelukkig nooit het goede voorbeeld. Dat maakte hem tot de man die hij was en leverde hem een grote loyaliteit op van zijn medewerkers. (...)
Hij leidde de organisatie door talloze veranderingen, maar bleef met zijn grote liefde voor literatuur altijd de basis van het bibliotheekwerk trouw. Een brede collectie die als basis diende voor het bibliotheekwerk dat de laatste jaren steeds meer de doelgroepen ging opzoeken. De bekroning hiervan, enkele weken voor zijn afscheid in 2016, was de opening van de 22e schoolbibliotheek met Jos stralend tussen honderden kinderen. Dat beeld houden wij graag voor altijd vast in ons hoofd. Hij legde met ons de basis voor toekomstbestendig bibliotheekwerk in de regio. Bescheiden en niet graag op de voorgrond, maar met een blijvende impact op ons allemaal. Hij heeft ons als mens geraakt. Wij zullen hem nooit vergeten.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie