HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Tholen verliest leden na vervanging vestigingen door servicepunten
25-07-2017
In de gemeente Tholen daalt het aantal leden van de bibliotheek sterk sinds de volwaardige vestigingen zijn vervangen door zogeheten Biebs in de buurt. Het zijn met name de volwassenen die hun lidmaatschap hebben opgezegd.
De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) meldt dat van de volwassen leden ruim een derde (664 van de ruim 1700 leden) vorig jaar hun lidmaatschap van de bibliotheek heeft opgezegd. (Uit het jaarverslag van Bibliotheek Oosterschelde (pdf) blijkt overigens dat het gaat om een teruggang van 1388 leden in 2015 naar 778 volwassen leden in 2016.)

Volgens directeur Jannie van Vugt van Bibliotheek Oosterschelde, die het bibliotheekwerk in de gemeente Tholen verzorgt, bestaat er geen twijfel over dat het ledenverlies te maken heeft met de bezuinigingen waarmee de bibliotheek in Tholen te maken kreeg, aldus de PZC.

Tholen besloot in november 2014 fors te bezuinigen op de bibliotheek, waardoor de subsidie met een derde gekort werd. Bibliotheek Oosterschelde zag zich daardoor genoodzaakt tot een reorganisatie van het bibliotheekwerk, in het kader waarvan de vier bibliotheekvestigingen in de gemeente (in Tholen, Sint-Maartensdijk, Sint-Annaland en Sint Philipsland) moesten sluiten en vervangen werden door negen servicepunten in de Tholense woonkernen en door bibliotheken op school. De servicepunten, Bieb in de buurt genoemd, bieden een kleine collectie voor volwassenen met boeken die zonder registratie en boetevrij geleend kunnen worden, ook door niet-leden. Een deel van het ledenverlies zou hierdoor verklaard kunnen worden.Verder is in de Biebs in de buurt, die gevestigd zijn in dorpshuizen e.d, een leestafel te vinden met enkele kranten en tijdschriften, een tablet en een pc waar boeken aangevraagd kunnen worden die vervolgens bij het servicepunt kunnen worden opgehaald. De jeugdcollectie is ondergebracht bij de basisscholen in de gemeente en is daar beschikbaar voor de leerlingen.

Jannie van Vugt stelt tegenover de Provinciale Zeeuwse Courant dat veel voormalige leden nu waarschijnlijk naar de bibliotheken in Bergen op Zoom en Halsteren gaan.´Blijkbaar hebben deze mensen toch behoefte aan een traditionele bibliotheek, waar ze tussen de boeken kunnen snuffelen. Ons doel is dat mensen lezen. In dat opzicht maakt het niet zoveel uit of ze hun boeken lenen bij ons of bij de bibliotheek in Bergen op Zoom,' aldus Van Vugt.
Van Vugt stelt verder dat er in de leeftijdscategorie tot 12 jaar, dankzij de bibliotheken op school, zelfs wat leden bij zijn gekomen.

Update 27 juli 2017. Op 27 juli meldde de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) in een vervolgbericht dat de oorspronkelijk genoemde cijfers niet kloppen. Ze waren gebaseerd op incorrecte gegevens die in een gemeentelijk document werden vermeld. Om die reden is de tekst van dit nieuwsbericht aangepast.
Zoals oorspronkelijk gemeld blijkt er wel degelijk sprake van een teruggang van het aantal volwassen leden (van 1388 naar 778) - waarschijnlijk toe te schrijven aan de vervanging van bibliotheekvestigingen door Biebs in de buurt -, maar is het aantal jeugdleden zo goed als gelijk gebleven op 4200. 'Dat komt omdat we ons nu heel specifiek op deze doelgroep richten,' aldus directeur Jannie van Vugt in de
PZC, daarmee doelend op de bibliotheken op school. Wel loopt onder de jeugd van 14 jaar en ouder het aantal leden wat terug, aldus de PZC.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Bibliotheek Oosterschelde
27-7-2017 11:01
 
'Aantal jonge leden van bibliotheek in Tholen is juist gegroeid'
THOLEN - Ja, de bibliotheek in Tholen verliest leden, maar het is lang niet zo erg als in een gemeentelijk document stond vermeld. Dat er duizend jeugdleden zijn vertrokken, blijkt in het geheel niet waar te zijn. ,,Er is een fout gemaakt'', stelt een woordvoerster van de gemeente.


Dat ruim zeshonderd volwassenen hun lidmaatschap hebben opgezegd, zoals in de Thoolse jaarrekening stond vermeld, klopt. Dat heeft te maken met het vervangen van de traditionele bibliotheken door kleine biebs in de buurt. Een keuze van de gemeenteraad. Veel mensen die liever tussen de boeken snuffelen dan dat ze deze via internet reserveren, gaan nu naar Halsteren of Bergen op Zoom.

Het vertrek van duizend jeugdleden is per abuis in het document terechtgekomen. Hoe dat precies heeft kunnen gebeuren, is volgens de woordvoerster niet duidelijk. Directeur Janny van Vugt van Bibliotheek Oosterschelde zegt dat er in 2016 zelfs wat jeugdleden zijn bijgekomen. Negentien, om precies te zijn. Ruim 4200 Thoolse kinderen zijn lid van de bieb. ,,Dat komt omdat we ons nu heel specifiek op deze doelgroep richten'', vertelt Van Vugt.

Zo hebben vrijwel alle basisscholen in de gemeente Tholen een wisselcollectie met boeken in huis gekregen en zijn op de scholen leesconsulenten actief, die het lezen door de kinderen stimuleren. Om gebruik te kunnen maken van de boeken in de school, moeten de kinderen lid zijn van de bibliotheek. Onder de wat oudere jeugd (veertien jaar en ouder) liep het aantal leden wel wat terug.

http://www.pzc.nl/tholen/aantal-jonge-leden-van-bibliotheek-in-tholen-is-juist-gegroeid~a8a4088c/


Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie