HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland zien af van fusie vanwege bestuurlijke verschillen
26-07-2017
De voorbereidingen van een fusie tussen de bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland zijn gestaakt. De drie betrokken stichtingen kiezen ervoor voorlopig op eigen benen te blijven staan, al gaan de Bibliotheken Salland en Ommen nu onderzoeken of zij wél kunnen samengaan.
De Bibliotheken Ommen, Dalfsen-Nieuwleusen en Salland (Raalte en Olst-Wijhe) kondigden in januari van dit jaar aan te willen fuseren, nadat uit een in 2016 uitgevoerd verkennend onderzoek was gebleken dat een fusie zou kunnen bijdragen aan een efficiëntere organisatie met meer slagkracht en kwaliteit.

Het voornemen was om per 1 januari 2018 te fuseren. Het jaar 2017 zou benut worden om in samenspraak met gemeenten en medewerkers de fusie verder uit te werken. In de eerste helft van 2017 is echter gebleken dat er ondanks de goede intenties te veel verschillen bestaan tussen de drie organisaties en de bestuurlijke context waarin deze opereren, aldus de betrokken bibliotheken in een persbericht. Met dat laatste wordt met name gedoeld op het feit dat de gemeente Dalfsen weigert om haar directe invloed op de subsidiestromen richting bibliotheek prijs te geven, zo blijkt uit berichtgeving door de Stentor. Salland en Ommen gaan nu onderzoeken of zij wél kunnen samengaan.

Frederique Westera zal haar functie als directeur van Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen neerleggen. Westera was sinds januari 2016 directeur van Bibliotheek Dalfsen. In 2009 trad ze aan als directeur van Bibliotheek Raalte dat in 2016 onder haar leiding, samen met Bibliotheek Olst-Wijhe (waarvan ze sinds september 2010 directeur was), fuseerde tot Bibliotheek Salland. Sinds 2010 is ze ook directeur van Bibliotheek Ommen. Westera blijft wél directeur van de bibliotheken Salland en Ommen.

Volgens Westera zal het afketsen van de fusie geen grote nadelige gevolgen hebben voor Bibliotheek Salland. Dirk Brugman, bestuursvoorzitter van Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, denkt dat dat voor zijn bibliotheek anders ligt. 'Het is voor een kleine plattelandsgemeente moeilijk om de bibliotheek overeind te houden. De fusie is op dit moment afgeblazen, maar we hopen dat we die stap in de toekomst alsnog kunnen zetten,' aldus Brugman in de Stentor.

Westera en Brugman noemen als reden voor het mislukken van de fusie het bestuurlijke cultuurverschil tussen Dalfsen en de andere betrokken gemeenten. Bibliotheek Salland kent een constructie met een Raad van Toezicht, terwijl Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen een bestuursmodel heeft. Het college van B en W van Dalfsen heeft volgens Brugman meer tijd nodig om aan de andere bestuurlijke constructie te wennen. 'Ze vrezen dat ze meer op afstand worden gezet, maar in de praktijk zal er genoeg contact zijn tussen bibliotheek en gemeente. Bijvoorbeeld via begrotingen en jaarrekeningen,' aldus Brugman tegenover de Stentor.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie