HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Henk Kuijpers, oprichter HKA, overleden
27-07-2017
Op 25 juli is Henk Kuijpers overleden, de oprichter en oud-directeur van HKA (nu HKA | OCLC). Kuijpers ontwikkelde het bibliotheeksysteem (bicat)Wise, dat door een groot deel van de Nederlandse bibliotheken gebruikt wordt. Henk Kuijpers is 65 jaar geworden.
Henk Kuijpers richtte samen met Jos Huijsmans Huijsmans en Kuijpers Automatisering BV (HKA) op. Het in Groningen gevestigde bedrijf ontwikkelde zich met de Wise-productlijn tot een belangrijke speler op de markt van automatiseringssystemen voor bibliotheken, onderwijsinstellingen en culturele organisaties. HKA ging in 2013 samen met OCLC. Henk Kuijpers zei destijds erg trots te zijn onderdeel te zijn geworden van OCLC. 'Door de kennis van HKA over openbare bibliotheken samen te voegen met de cloud-technieken van OCLC kan de volgende generatie bibliotheeksystemen worden ontwikkeld. Deze stap is niet alleen belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze klanten,' aldus Kuijpers destijds.

Paul Lucassen, oud-directeur van HKA, schrijft in een In Memoriam naar aanleiding  van het overlijden van Henk Kuijpers:

'Na gestopt te zijn met werken in 2015, werd Henk al vrij snel ziek. Eind vorig jaar raakte Henk aan huis gebonden en rond de jaarwisseling was de situatie zo slecht dat we bang waren voor een spoedig einde. Door diverse wondermiddelen kon de kwaliteit van leven nog enigszins worden opgeschroefd. Sindsdien waren er gelukkig toch nog vele goede dagen met de familie. Ook waren bezoekjes van vrienden en oud-collega's nog mogelijk.

Hoewel hij ziek was, volgde hij met belangstelling en trots de ontwikkelingen rondom Wise.

We zullen altijd met veel respect aan Henk terugdenken. Zijn scherpe inzicht en tomeloze inzet vormden de basis van Wise. Met nuchtere directheid en zorgzaamheid richting personeel en klanten gaf hij leiding aan HKA. Voor ons zal hij altijd een voorbeeld en bron van kracht en inspiratie blijven.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie